ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ στο επίκεντρο του Ecofin

Οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ στο επίκεντρο του Ecofin
European Union

Οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ, η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και οι νέες νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που θα συνέλθει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προβούν σε απολογισμό της οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών στην Ευρώπη δεδομένης της κρίσης του κορωνοϊού.

Στη βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της με τίτλο «Ένας χρόνος από την έξαρση της πανδημίας COVID-19: απόκριση σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής».

Η δε προεδρία της ΕΕ θα προβεί σε επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Ecofin θα κληθεί να ανταλλάξει απόψεις, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν και οι προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τη μελλοντική πορεία όσον αφορά τις φορολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΟΟΣΑ/G20.

Επίσης, η προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης συμπερασμάτων όσον αφορά τη στρατηγική για τις πληρωμές λιανικής που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020.

Θα ακολουθήσει μια παρουσίαση για την πορεία των εργασιών επί των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Στη βάση αυτή οι υπουργοί θα κληθούν να σημειώσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή των οδηγιών για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τέλος, η προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 στις 26 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει ένας απολογισμός της προετοιμασίας για τις Εαρινές Συνόδους της G20 και του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ