ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνει η κυβέρνηση για τις εκκρεμείς συντάξεις

Επιταχύνει η κυβέρνηση για τις εκκρεμείς συντάξεις
INTIME

Τον προσεχή Δεκέμβριο έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως όριο για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από τις εκκρεμείς συντάξεις και την επιστροφή της διαδικασίας απονομής των συντάξεων στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ωστόσο, η νέα ηγεσία του υπουργείου αποφεύγει να θέσει χρονικά όρια οριστικής επίλυσης του προβλήματος, καθώς όσοι το έπραξαν κατά το παρελθόν διαψεύστηκαν με ηχηρό τρόπο.

Να σημειωθεί πως το 2020 ολοκληρώθηκαν συνολικά 161.771 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης έναντι 123.324 αιτήσεων το 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο το σύνολο των εκκρεμοτήτων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 300.000 αιτήσεις κύριων επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων.

Το βάρος της προσπάθειας του υπουργείου έχει πέσει στην καταβολή των προκαταβολών της εθνικής σύνταξης – μέσω της σχετικής πλατφόρμας – έτσι ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά όλοι αυτοί που – επί χρόνια – αναμένουν την απονομή της σύνταξής τους.

Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις για την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

  • Προγραμματίζεται η υιοθέτηση μέτρων για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι υπάρχουν πάνω από 1.000 τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, οι οποίοι – εκ των πραγμάτων – οδηγούν και στη δημιουργία ενός πολύπλοκου συστήματος συνταξιοδότησης. Ταυτοχρόνως, δρομολογείται η αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος, δηλαδή κάτι ανάλογο με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
  • Αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου σε τεχνικό και ανθρώπινο επίπεδο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Τις επόμενες ημέρες υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τις συντάξεις που θα εκδίδουν. Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιβράβευσης των υπαλλήλων με τη μορφή bonus για την επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ