ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το 30ετές ομόλογο - Στο 1,9% το επιτόκιο

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το 30ετές ομόλογο - Στο 1,9% το επιτόκιο
ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξης το 2052, με το Ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%.

Αρχικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε δώσει στους αναδόχους οδηγίες για ένα ενδεικτικό επιτόκιο της τάξης του 2%. Ωστόσο, μέσα στο πρώτο δίωρο στο βιβλίο προσφορών είχαν εγγραφεί επενδυτές που ζητούσαν χρεόγραφα άνω των 17 δισ. ευρώ. Μέχρι τις 2 το μεσημέρι το ποσό των ζητούμενων κομματιών είχε ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό 30ετές ομόλογο επέτρεψε στον ΟΔΔΗΧ να επιλέξει μεταξύ των ποιοτικότερων επενδυτών, ήτοι θεσμικών χαρτοφυλακίων που κρατούν τα χρεόγραφα έως τη λήξη τους και δεν τα ρευστοποιούν με την πρώτη ευκαιρία.

Αυτό που εν μέρει αποτυπώνει η έκδοση του 30ετούς χρεογράφου είναι και η προσδοκία των επενδυτών πως ο πληθωρισμός μέσα στις επόμενες δεκαετίες δεν θα ξεπεράσει το 1,9%, ήτοι πως η ονομαστική απόδοση της επένδυσής τους θα είναι μεγαλύτερη του τιμαρίθμου.

Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, κάτι που αναμενόταν. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 0,932%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο 0,071%. Η δε απόδοση του 15ετούς ομολόγου ανήλθε στο 1,23%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ