ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Fed αυστηροποιεί τους κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών

H Fed αυστηροποιεί τους κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών
INTIME

Πιέσεις στην Wall Street και στην αμερικανική αγορά ομολόγων επέφερε η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) ότι δεν πρόκειται να επεκτείνει τη χαλάρωση των αναγκαίων κεφαλαιακών επιπέδων στις τράπεζες, μέτρο που είχε ληφθεί εν μέσω της πανδημίας.

Η Fed ανακοίνωσε σήμερα ότι η χαλάρωση των απαιτούμενων επιπέδων κεφαλαιακών δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Η ρύθμιση, η οποία επέτρεπε στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων και άλλων assets τα οποία κατέχουν είχε ως στόχο την καταπράυνση των ανησυχιών της αγοράς ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ενθάρρυνση των τραπεζών να προβαίνουν σε δανεισμό.

Η απόφαση θα μπορούσε να έχει ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα από τη σκοπιά της αγοράς, προειδοποιούν ορισμένοι traders, καθώς οι τράπεζες πιθανόν να προσφύγουν σε πώληση ορισμένων από τα ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ακόμη υψηλότερα τις ήδη υψηλές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, η οποία ήδη έχει αναστατώσει τις τάξεις των επενδυτών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με το δεκαετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να κινείται στο 1,74%, κοντά στο υψηλό 14 μηνών του 1,75%, στο οποίο κινήθηκε χθες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ