ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης

Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης
Pixabay

Την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης  για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις που απέκτησαν το 2020 εξακολουθούν να έχουν εφέτος περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι.

Πρόκειται για εργαζομένους, συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων και παροχών των οποίων τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς και όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2020 εισοδήματα που θεωρούνται προερχόμενα από μισθωτή εργασία εξαιρέθηκαν από το μέτρο της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Για τον λόγο αυτό, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν εφέτος για το 2020 το τελικό ποσό εισφοράς που αναλογεί στα εισοδήματα τους, καθώς επίσης και αυτό που θα πρέπει τελικά να καταβάλουν, θα αποτυπώνεται και πάλι στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εφόσον ήδη παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τα εισοδήματά τους το 2020 δεν θα τους επιστραφεί, ενώ εάν η εισφορά που αναλογεί συνολικά στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις υπερβαίνει σε ποσό την εισφορά που ήδη παρακρατήθηκε, θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά την επιπλέον διαφορά με τα εκκαθαριστικά των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σε όσες περιπτώσεις δεν παρακρατήθηκε καθόλου εισφορά αλληλεγγύης από τα εισοδήματα του 2020, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των μισθωτών με μπλοκάκια, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν εφέτος ολόκληρο το ποσό της αναλογούσας εισφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ