ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον οι αποφάσεις για την Πειραιώς, λένε πηγές του ΤΧΣ

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον οι αποφάσεις για την Πειραιώς, λένε πηγές του ΤΧΣ
INTIME

Εν μέσω των καταγγελιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως η δρομολογουμένη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι «σκάνδαλο» που θα ζημιώσει το Δημόσιο και εν όψει της προγραμματισμένης για τις 5 Απριλίου συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θέλησαν να καθησυχάσουν για τις αποφάσεις που θα λάβει το Ταμείο.  

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έκαναν το ακόλουθο σχόλιο:

«Πρωταρχική αποστολή του ΤΧΣ είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος. Η αποστολή αυτή εξυπηρετείται πλήρως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Και στην περίπτωση αυτή, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, αλλά και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης της τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο παρακολουθεί το δημόσιο διάλογο, ακούει όλες τις απόψεις που εκφράζονται και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Το Ταμείο παραμένει αρωγός στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και με την ανεξαρτησία του ενισχύει τη δυναμική των συστημικών τραπεζών να λειτουργήσουν ως μοχλός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Να σημειωθεί πως σήμερα η Ένωση Ελληνικών Επενδυτών κάλεσε τους εκπροσώπους του ΤΧΣ να απορρίψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς «για να μην συντελέσουν με την πράξη τους αυτή στην πρόκληση τεράστιας οικονομικής ζημιάς σε εκατοντάδες μικρομετόχους, οι οποίοι είναι εξαγριωμένοι από τις πρωτοφανείς ενέργειες της διοίκησης και αναζητούν τρόπους δικαστικής προστασίας της περιουσίας τους».

Μετά από εξέταση των ανακοινώσεων της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και του γενικότερου οικονομικού κλίματος, η Ένωση Ελληνικών Επενδυτών ζήτησε να ανακληθεί ην απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τους παρακάτω λόγους :

  • Μη ύπαρξη επείγοντος λόγου ή απαίτησης από τις εποπτικές αρχές.
  • Κατάφωρη καταπάτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης λόγω της στάσης του ΤΧΣ.
  • Επιτάχυνση της εξυγίανσης σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων με παράλληλη επιβράβευση των νέων μετόχων.
  • Πιθανή χειραγώγηση της τιμής της μετοχής και πιθανή προσπάθεια παραπλάνησης των μετόχων.
  • Άρνηση της διοίκησης να διεκδικήσει με αγωγή τις ζημίες που επέφεραν πράξεις στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ