ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο – Τι θα περιλαμβάνουν

Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο – Τι θα περιλαμβάνουν
INTIME

Με το λιανεμπόριο να ανεβάζει και πάλι ρολά, η κυβέρνηση ανοίγει νέα ομπρέλα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών χορηγώντας ενέσεις ρευστότητας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Σήμερα στις 9 το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές τον Απρίλιο.

Θα περιλαμβάνει μη επιστρεπτέα επιδότηση με συγκεκριμένα κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τον τζίρο του 2019 και τη μείωση που έχουν υποστεί. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εδώ και καιρό το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο εκτός των λιανεμπορικών επιχειρήσεων που δεν θα ανεβάσουν ρολά θα αφορά και άλλες επιχειρήσεις (π.χ. γυμναστήρια) που βρίσκονται σε πολύμηνο lockdown.

Παράλληλα, η επιχείρηση «ζεστό χρήμα» για να στηριχθεί όρθια η αγορά περιλαμβάνει και τις εξής πρωτοβουλίες:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport άνοιξε και θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων έως τις 19 Απριλίου. Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης για τους επαγγελματίες που εκτιμάται ότι θα λάβουν χρηματοδότηση θα φτάσει στα 1.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο θα ανέλθει στα 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το Πάσχα.

Πάγιες δαπάνες: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που αφορά επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου το 2020, οι δαπάνες των οποίων δεν καλύφθηκαν πλήρως από τα μέτρα ενίσχυσης. Μεγάλο μέρος των ακάλυπτων παγίων δαπανών, θα καλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή κουπονιών συμψηφισμού με φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους.

«Κουρεμένα» ενοίκια: Το ποσό των 180 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν πριν από το Πάσχα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν διπλή αποζημίωση για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2021.

Άνεργοι: Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ η έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, στους ανέργους από τον κλάδο τουρισμού - επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης. Το μέτρο εκτιμάται στα 18 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι αφορά σε 20.000 περίπου εργαζομένους.

Επιχειρηματικά δάνεια: Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο Γέφυρα 2. Το πρόγραμμα παρέχει κρατική συνεισφορά, με διάρκεια 8 μηνών, στη μηνιαία δόση των επιχειρηματικών δανείων η οποία θα φτάνει έως το 90% για πράσινα δάνεια, το 80% για κόκκινα δάνεια και 50% για καταγγελμένες οφειλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ