ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To PIF χαιρετίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

To PIF χαιρετίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Κλειδί» για την επίτευξη βιώσιμης και δυναμικής αναπτυξης καθώς επίσης για την προώθηση της ευημερίας των πολιτών της χώρας μπορεί να αποτελέσει το  φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Αυτή είναι η εκτίμηση του  PhRMA Innovation Forum (PIF), που εκπροσωπεί 25 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται σημαντικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (αποτελεί την 6η χώρα με τη μεγαλύτερη υποστήριξη) στo πλαίσιο ενός άρτια σχεδιασμένου Σχεδίου Ανάκαμψης που μπορεί να οδηγήσει στην απορρόφηση και διοχέτευση των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις κατάλληλες δομές και δραστηριότητες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του PIF, η οποία προσθέτει ακόμη τα εξής:

«Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θεωρούμε ότι ο άξονας 3.3 για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις της τάξης των 1.5 δισ. €, κινείται απολύτως προς την σωστή κατεύθυνση.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback με σκοπό τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του καθώς και οι πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν ούτως ή άλλως κύριες στρατηγικές προτεραιότητες του PIF.

Επιπλέον, η κατάλληλη αξιοποίηση της επιστήμης των δεδομένων και η δημιουργία υποδομών μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εφαρμογή, και στη χώρα μας, υγειονομικής φροντίδας «βάσει αξίας» (value based healthcare), αλλά και να δώσουν λύσεις για την ουσιαστική εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής (βιοδείκτες, προγράμματα προσδιορισμού αλληλουχίας και έγκαιρου προγνωστικού ελέγχου) σε όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Ως PhRMA Innovation Forum εκφράζουμε την πρόθεση μας να σταθούμε αρωγοί της Ελληνικής Πολιτείας και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των σχετικών εξειδικευμένων προγραμμάτων και προτάσεων, μέσω της από κοινού ενεργοποίησης σχετικών ομάδων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι το PIF έχει εκπονήσει και παρουσιάσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους έναν αναλυτικό Οδικό Χάρτη για την βιώσιμη αναμόρφωση του συστήματος Υγείας και της Φαρμακευτικής πολιτικής με γνώμονα πάντα την παροχή αξιόπιστης και ποιοτικής φροντίδας στους πολίτες της χώρας μας».

Σχετικά με το PhRMA Innovation Forum (PIF)

Το PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί 25 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ιατρικών αναγκών Ελλήνων ασθενών, ώστε να τους βοηθήσουν να έχουν μία μακρόχρονη, υγιή και παραγωγική ζωή. Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το όραμα των εκπροσώπων των εταιρειών, είναι να χρησιμοποιηθεί η παγκόσμια εμπειρία και να εξασφαλισθεί ότι οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν επαρκή και έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται.

«Η δέσμευσή μας είναι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός δίκαιου, δημοκρατικού, διαφανούς, σταθερού και βιώσιμου συστήματος υγείας, που παράλληλα θα επιβραβεύει την καινοτομία», καταλήγουν οι επικεφαλής του PIF.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ