ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα τροπολογία στη Βουλή για να πληρωθεί ο Γκλεν Κιμ

Νέα τροπολογία στη Βουλή για να πληρωθεί ο Γκλεν Κιμ
Ο Γκλεν Κιμ μετείχε στη συνάντηση Τσακαλώτου Ντάισελμπλουμ στις 12 Ιανουαρίου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα φωτογραφική διάταξη προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της πληρωμής του Γκλεν Κιμ, του Αμερικανοκορεάτη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για τη δεύτερη τροπολογία σε διάστημα 8 μηνών, που μπαίνει προς ψήφιση στη Βουλή για το σχετικό ζήτημα.

Η εκπρόθεσμη τροπολογία που περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως «με αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθενται απευθείας η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι έξη μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος».

Η σχετική τροπολογία προωθήθηκε για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός πως ο Γκλεν Κιμ και ο συνεργάτης του Πίτερ Λεγκλέρ εξακολούθησαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πέραν του τριμήνου που προέβλεπε αρχικά η σχετική διάταξη που είχε περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης Ιουλίου. Έτσι, κρίθηκε επιβεβλημένο να διπλασιασθεί ο χρόνος διάρκειας των συμβάσεων τους.

Η δεύτερη και πιο σημαντική τροποποίηση αφορά στο ότι με τη νέα διάταξη η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης δεν αφορά σε έργο, όπως ρητά ανέφερε η αρχική διάταξη του Ιουλίου, αλλά σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτή η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, καθώς κανένας Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν διατεθειμένος να υπογράψει την εκταμίευση του ποσού των 800.000 ευρώ, στο οποίο έχει καθοριστεί η αμοιβή του Γκλεν Κιμ, χωρίς πρώτα να αξιολογήσει το παραδοτέο έργο.

Ωστόσο, αν και ο Αμερικανοκορεάτης έχει μερικώς επικουρήσει την κυβέρνηση Τσίπρα σε θέματα σχετικά με την αξιολόγηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νόμο για το ΤΧΣ, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αυτή η βοήθεια εξαντλείται σε συμμετοχές σε επιτροπές και διαβουλεύσεις και σε προφορικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κιμ δεν έχει παραδώσει έργο υπό τη τυποποιημένη μορφή -που προβλέπει η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών - βάσει της κειμένης νομοθεσίας και έτσι κανένα στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της πληρωμής του, ειδικά από τη στιγμή που αυτή γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. «Εάν δεν υπάρξει παραδοτέο και εάν αυτό δεν αξιολογηθεί, η εντολή πληρωμής μένει ανεκτέλεστη», αναφέρει σχετικά έμπειρο στέλεχος του υπουργείου με βαθιά γνώση των δημοσίων συμβάσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκαν πρόσφατα από το CNN Greece για το μεγάλο ύψος της αμοιβής προς την εταιρεία του Γκλεν Κιμ, επιβεβαίωσαν το ποσό των 800.000 ευρώ και υποστήριξαν πως ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος έχει διαδραματίσει πολύ υποστηρικτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Πρέπει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβαρύνεται μόνον με τις 800.000 ευρώ της αμοιβής του Γκλεν Κιμ. Ήδη έχει επιβαρυνθεί με τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιων αποζημιώσεων του Γκλεν Κιμ και των συνεργατών του που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ζητάει «λευκή επιταγή» για την αδιαφάνεια, τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Δραγασάκης, αντέτειναν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας της κυβέρνησης να προσλάβει πληθώρα συμβούλων, τονίζοντας ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Θεσμοί έχουν τεράστια τεχνογνωσία, αντίθετα από την ελληνική πλευρά που, παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων ή των συμβούλων, δεν μπορούν να έχουν τις ειδικές και συγκεκριμένες γνώσεις που απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το χρέος.

«Δεν μπορούμε να το έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή συμβούλους και για αυτό χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με εμπειρογνώμονες που έχουν πιο εξειδικευμένη γνώση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις «υπήρχαν πολύ μεγάλα συμβόλαια με ξένους εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα έργα». «Εμείς απλά θα συνεχίσουμε με πολύ περιορισμένες δαπάνες και περισσότερη διαφάνεια», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση, όταν προκύπτουν ανάγκες σε ορισμένα υπουργεία πάνω σε ειδικά θέματα, να μπορεί να προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους για να την βοηθήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ