ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα ενοίκια: «Ξεκλειδώνουν» οι πληρωμές της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020

Μειωμένα ενοίκια: «Ξεκλειδώνουν» οι πληρωμές της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των 570.000 πολλαπλών δηλώσεων Covid που έχουν υποβάλει χιλιάδες ιδιοκτήτες για το ίδιο ακίνητο, η ΑΑΔΕ «ξεκλειδώνει» μία ακόμα πληρωμή για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

Αυτή τη φορά, θα αποζημιωθούν οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται να είναι συνιδιοκτήτες ενός μισθωμένου ακινήτου για το οποίο έχει «κουρευτεί» υποχρεωτικά το ενοίκιο και υπέβαλαν όλοι δηλώσεις COVID στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ενώ κανονικά θα έπρεπε μόνο ένας από τους ιδιοκτήτες να δηλώσει τα μειωμένα ενοίκια.

Οι συνιδιοκτήτες για τους οποίους η ΑΑΔΕ έχει ολοκληρώσει την ταυτοποίηση των στοιχείων τους για κάθε ακίνητο για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση για το μειωμένο ενοίκιο έχουν ενημερωθεί ότι η αποζημίωση που δικαιούνται θα καταβληθεί σε όλους με βάση τη δήλωση COVID που έχει υποβληθεί μόνο από έναν ιδιοκτήτη.

Για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου θα γίνουν συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές.

Σε όσες περιπτώσεις δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων και λαθών, η ΑΑΔΕ θα καλεί τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων COVID και πληρωμής των ιδιοκτητών, πολλοί από τους οποίους περιμένουν να αποζημιωθούν για τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί, προβλέπει:

- Εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων ιδιοκτητών της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Η προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων λήγει στις 19 Απριλίου.

- Καταβολή αποζημιώσεων για τα «χαμένα» ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 σε όσους ιδιοκτήτες ενώ έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τους μήνες αυτούς παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων COVID από την ΑΑΔΕ. Οι πληρωμές για τους ιδιοκτήτες αυτούς «τρέχουν».

- Καταβολή αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Οι πληρωμές για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν εντός του μήνα.

-Ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου στους ιδιοκτήτες. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών έως τις 20 Απριλίου. Για τη διπλή πληρωμή θα πρέπει:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί για τις μισθώσεις αυτές δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ