ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ προς Τσίπρα: Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας

ΤΧΣ προς Τσίπρα: Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας
INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Απάντηση στην επιστολή που απέστειλε στις 6 Απριλίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο κείμενο αυτό απαντά στα θέματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας αναφορά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και τη μη αποπληρωμή των CoCo’s η οποία και οδήγησε στην αύξηση του ποσοστού του Ταμείου.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του αναφέρει πως εκτιμά το ενδιαφέρον του για την εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των συμφερόντων του Δημοσίου στην Τράπεζα ενώ διαβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες του για τη δίκαιη αντιμετώπιση των υφιστάμενων μετόχων, λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, καθώς το Ταμείο στόχο έχει να προασπίσει αυτή τη θεμελιώδη αρχή.

Ως προς τα επιμέρους θέματα αναφορικά με τα CoCos, to ΤΧΣ απαντά πως «το Ταμείο δεν είχε καμία νομική βάση σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα για να απαιτήσει την πληρωμή, ούτε άλλως ήταν σε θέση να επιβάλει ή να εξασφαλίσει την διενέργεια της σχετικής πληρωμής του τοκομεριδίου.

Παραβίαση της ως άνω αρχής θα συνεπαγόταν τον αποχαρακτηρισμό του κεφαλαίου των CoCos ως εποπτικού κεφαλαίου, με αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας (τον Δεκέμβριο 2020 η Τράπεζα είχε EUR 5.938.000.000 σε CET 1). Αυτό θα ήταν μία ανεπιθύμητη εξέλιξη ενόψει της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας με την κατάσταση του Covid-19 και της επικείμενης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι το ίδιο χρηματοπιστωτικό μέσο δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως CET 1 με βάση το σημερινό, αυστηρότερο, κανονιστικό πλαίσιο».

Και ξεκαθαρίζει πως η απόφαση για την πληρωμή ή μη του τοκομεριδίου, καθώς και οι πιθανοί τρόποι πληρωμής (δηλαδή σε μετρητά ή μετοχές) εναπόκειντο στην πλήρη διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας.

Ως προς το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κρισιμότητα της ταχείας και αποφασιστικής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αναγνωρίζεται ευρέως από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αναλυτές του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Και προσθέτει ότι το Ταμείο έχει επιμείνει στο να παρουσιάσει η Τράπεζα ένα καλά σχεδιασμένο και αξιόπιστο σχέδιο για τον ευρύ μετασχηματισμό και ενίσχυση του επιχειρηματικού της μοντέλου. Αυτός είναι και ο θεμέλιος λίθος της πρότασής της στους επενδυτές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η επιτυχία των συστημικών τραπεζών στα σχέδια μετασχηματισμού των αποτελεί το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την αξία για τους μετόχους και την ελληνική οικονομία».

Επιπλέον, πιστεύει πως η τελική δομή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα προσελκύσει τόσο το ενδιαφέρον επενδυτών με μακροπρόθεσμη προοπτική αλλά θα επιτρέψει και στους υπάρχοντες μετόχους να συμμετάσχουν στα δυνητικά οφέλη που αναμένονται από αυτή η συναλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ