ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους - Εύσημα από Βρυξέλλες

FT: Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους - Εύσημα από Βρυξέλλες
AP Photo/Petros Giannakouris

Στην προσπάθεια της Ελλάδας ανοικοδόμησης της οικονομίας της μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου αναφέρονται οι Financial Times σε δημοσίευμα για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), το οποίο αναμένει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

«Μετά μια δεκαετία που σημαδεύτηκε από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα επιδιώκει να ανοικοδομήσει την οικονομία της με ένα σχέδιο να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανοικοδόμησης και Ανάκαμψης, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μεταμορφώσει το βιομηχανικό της μοντέλο, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διορθώσει τα δημοσιονομικά της», αναφέρει το άρθρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε το πρόγραμμα, γνωστό ως «Ελλάδα 2.0», επισημαίνοντας πως είναι ένα πρόγραμμα που «αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας:

«Το πρόγραμμα αυτό έρχεται σε χρονική στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Το 2020, η παραγωγή μειώθηκε κατά 10%, ενώ το εθνικό χρέος σε συνάρτηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έφτασε πάνω από 200%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους λόγω των κακών επιδόσεων στην υλοποίηση πολιτικών και την ικανότητά της να αξιοποιήσει τα χρήματα που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν προσεκτικά τις 2.000 σελίδες του προγράμματος, οι οποίες περιγράφουν με λεπτομέρεια το πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα 31 δισεκατομμύρια της Ε.Ε. καθώς και επιπλέον 27 δισεκατομμύρια τα οποία αναμένει από επενδυτές τα προσεχή έξι χρόνια.

Η υποβολή του προγράμματος αποτελεί κορύφωση έξι μηνών εργασίας, κατά την διάρκεια των οποίων οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν πάνω από 100 συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι σήμερα», είπε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. Το προσχέδιο, το οποίο βασίζεται σε στρατηγική ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει ο οικονομολόγος βραβευμένος με νόμπελ Χριστόφορος Πισσαρίδης, είναι ένα από τα πιο συνεκτικά πλάνα που υποβλήθηκαν από τα κράτη-μέλη, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Το 2018, συνεχίζουν οι FT, η Ελλάδα εξήλθε από οκτώ έτη προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης, αλλά παραμένει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» από την Επιτροπή, σχεδιασμένο με στόχο να διασφαλίσει πως η χώρα θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το έλλειμμα της. Αν και το πρόγραμμα στήριξης το οποίο χειριζόταν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – η λεγόμενη Τρόικα – ήταν βαθύτατα αντιδημοφιλές στην Ελλάδα, κάποιοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η διαδικασία λειτούργησε τελικά προς όφελος της Ελλάδας.

«Η εμπειρία του προγράμματος βοηθά πολύ,» είπε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. που επεσήμανε ότι η επιτροπή εργάζεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Η ένεση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που στο παρελθόν τα δημοσιονομικά του κράτους δεν επέτρεπαν να εφαρμοστούν. Η υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 θα σημάνει, για παράδειγμα, την εισροή σημαντικού κεφαλαίου για προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για προγράμματα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Το σχέδιο συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026.

«Το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 είναι ένα διεξοδικό, φιλόδοξο και σύγχρονο σχέδιο σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του,» είπε η Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες. «Αλλά παραμένει υπόσχεση, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ήταν πάντα ένα ζήτημα. Ελπίζω πως αυτή την φορά η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ