ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα από τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά

Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα από τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά
AP

Λιγότερα κατά 203 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τους φόρους που βαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για την εξέλιξη και τη διακύμανση των εσόδων από φόρους το 2020, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοόλης & οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχων, μπύρας, οίνου) ανήλθαν πέρυσι σε 545 εκατ. ευρώ (363,23 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 181,63 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ) έναντι 748 εκατ. ευρώ που εισπράχτηκαν το 2019.

Η υστέρηση σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε στα 203 εκατ. ευρώ, ενώ σε ποσοστιαία βάση τα έσοδα συνολικά εμφανίζονται μειωμένα κατά 29% από τον ΦΠΑ και 26,2% από τους ΕΦΚ.

Η μεγάλη αυτή πτώση, επιβεβαιώνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του κλάδου αλκοολούχων ποτών, καθώς το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς.

Το ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζεται και το 2021, με το πρώτο τετράμηνο να έχει χαθεί, με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.

Οι προτάσεις του ΣΕΑΟΠ

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και η εξασφάλιση βιωσιμότητας για το μέλλον είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση.

Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνει ο ΣΕΑΟΠ για τον κλάδο, είναι οι εξής:

  • Μείωση ΦΠΑ αλκοολούχων ποτών σε όλη την εστίαση στο 13%.
  • Μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (από 25,50 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 18 ευρώ) προκαλώντας ένα θετικό «σοκ» στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος της επιτόπιας κατανάλωσης και δυνατότητα ρύθμισής τους σε δόσεις, έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ