ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διήμερο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για τη 10η αξιολόγηση

Διήμερο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για τη 10η αξιολόγηση
AP

Ξεκινά σήμερα το διήμερο διαβουλεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, με την πρώτη ημέρα των συζητήσεων να εστιάζει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, στο πτωχευτικό πλαίσιο, στην επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, στον  «Ηρακλή» και στα κόκκινα δάνεια

Τον Μάιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας ώστε να πάρει τον δρόμο για το Eurogroup του Ιουνίου, όπου και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη της διακράτησης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ύψους 644 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών περνούν από μικροσκόπιο τα νέα δεδομένα του πολύμηνου αυστηρού lockdown, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Για το 2021 φαίνεται πως η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου «κονταίνει» και πλησιάζει στο 4,2% από 4,8%.

Εντός του Απριλίου αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2021-2024, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ένα σενάριο βάσης σχετικά με την πορεία της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, όπως και το έλλειμμα.

Σημειώνεται πως μέχρι το 2022 ισχύει η δημοσιονομική χαλάρωση ώστε τα κράτη-μέλη να συνεχίζουν τη στήριξη με τη σύσταση, όμως τα μέτρα σταδιακά θα γίνονται στοχευμένα.

Ενα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των εν εξελίξει συζητήσεων αφορά κατ' αρχάς το αγκάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το χρονοδιάγραμμα μηδενισμού, όπως και το πλαίσιο για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Σημειώνεται ότι το ποσό των ληξιπρόθεσμων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε 2,3 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο – και η οποία αύξηση οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στις οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Έμφαση θα δοθεί στην πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου από τον Ιούνιο, που θα επεκταθεί στα φυσικά πρόσωπα.

Ηδη είναι σε ισχύ για τις επιχειρήσεις και έτσι θεσμοί και οικονομικό βρίσκονται σε συζητήσεις για τον απολογισμό αλλά για τα βήματα των επόμενων μηνών.

Στο πακέτο των διαβουλεύσεων είναι φυσικά και το ζήτημα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί το κρίσιμο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής 2».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ