ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τι θα γίνει με τεκμήρια διαβίωσης, ενοίκια, προκαταβολή φόρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σκυλακάκης: Τι θα γίνει με τεκμήρια διαβίωσης, ενοίκια, προκαταβολή φόρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διευκρινίσεις για τα μείζονα ζητήματα της οικονομικής επικαιρότητας, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης και τα ενοίκια, έδωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα τεκμήρια διαβίωσης, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως «παρά το γεγονός ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και δεν θα πληρώσουν άδικους φόρους».

«Το ίδιο ισχύει και για την υποχρέωση της πραγματοποίησης δαπανών σε ποσοστό 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές, μόνο που στην περίπτωση αυτή οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με πιο σύνθετα κριτήρια, τα οποία θα είναι και ηλικιακά», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είπε ότι «αυτό αποτελεί, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων, αντικείμενο συζήτησης με τους Θεσμούς, η οποία θα γίνει σήμερα».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια επισήμανε πως «γίνεται μια προσπάθεια για να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες και διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν πληρωμές καθώς τα χρήματα είναι διαθέσιμα».

Επιπλέον, αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν αυξηθεί και λόγω της πανδημίας, ανέφερε ότι «υπογράφηκε ήδη απόφαση με την οποία μεταφέρονται στο τέλος του έτους, με τη δυνατότητα ένταξης είτε σε 24 άτοκες δόσεις, είτε σε 48 με επιτόκιο 2,5%».

Δεν θα πάμε σε νέο Μνημόνιο

Ο κ. Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικός απέναντι στα σενάρια που θέλουν τη χώρα να οδηγείται σε ένα νέο Μνημόνιο. Ωστόσο είπε πως «αυτό που θα γίνει είτε το 2023 είτε το 2024, είναι ότι θα επανέλθουμε στο καθεστώς των δημοσιονομικών στόχων, με την υποχρέωση για πλεονάσματα τα οποία όμως θα είμαι μικρότερα από αυτά που είχαν υπολογιστεί αρχικά».

Τέλος, αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εργασίας μέτρα για την ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζόμενων εποχικά στον Τουρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ