ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη: Παράταση καταβολής για τις οφειλές σε αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου

Χρέη: Παράταση καταβολής για τις οφειλές σε αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου
Pixabay

Νέα παράταση καταβολής οφειλών έως το τέλος του 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης μέχρι 30-4-2021.

Η παράταση αναστολής κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των συνθηκών που επικρατούν, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.

  • Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
  • Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.
  • Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Η αναστολή είσπραξης έως τις 31/12/2021, αφορά σε τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών.

Η πληρωμή των ανωτέρω οφειλών μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021), θα μπορεί να γίνει σε διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%), σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου (η οποία ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ