Tουρκία: Πτώση 2,3% της λίρας λόγω ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Ανανεώθηκε:
Τη χειρότερη επίδοση μέσα στον Απρίλιο είχε σήμερα η τουρκική λίρα καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 2,3% στις 8,3669 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Χθες, η λίρα υποχώρησε 1% μετά τη στήριξη από τον Ερντογάν της υψηλού κόστους πολιτικής πωλήσεων συναλλάγματος. Η ανορθόδοξη θέση του Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία και έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τη λίρα.
«Η νέα εξασθένιση της λίρας είναι εναρμονισμένη με τις ευρύτερες τάσεις στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κάθε υποτίμησή της είναι πάντοτε σημαντική, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι καθοριστικό στοιχείο του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία και κάθε φαινομενικά ανώδυνη κίνηση μπορεί να εκκινήσει ένα σπιράλ στην αγορά και να περιπλέξει τα πράγματα», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank για τις αναδυόμενες αγορές.
Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της 'Αγκυρας και της Ουάσιγκτον.
Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δημοπρασία ανταλλαγής (swap auction) 20 τόνων χρυσού με λίρες.
Πλειοδοτικές δημοπρασίες για τις οργανωμένες παραλίες και τους αιγιαλούς: Ποια η προθεσμία
02:00
ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 6 Μαρτίου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες
01:00
Eπίδομα παιδιού: Ποια η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων - Τι πρέπει να γνωρίζετε
00:30
Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για εισβολή χιλιάδων Κούρδων μαχητών στο Ιράν
23:56