ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργά απόψε το βράδυ. Αύριο το πρωί στις 10:30 θα κατατεθεί και επίσημα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Με βάση τις εθνικές κατανομές, η χώρα αναμένεται να λάβει κατά την επταετία 2021-2027 συνολικό πακέτο στήριξης ύψους έως και 71,9 δισ. ευρώ (39,9 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και 31,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Οι εθνικές συνεισφορές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 15,5 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο, ενώ το καθαρό δημοσιονομικό ισοζύγιο διαμορφώνεται σε 56,4 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό όφελος στο 4,6/1 (δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ που βάζει η Ελλάδα παίρνει από την ΕΕ 4,6 ευρώ).

Από τα 31,9 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν εφέτος, με τη μορφή επιχορηγήσεων (4,2 δισ.) και δανείων (1,3 δισ. ευρώ), ενώ συνολικά την επόμενη εξαετία προβλέπονται 19 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 13 δισ. χαμηλότοκα δάνεια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της τάξεως των 25-30 δισ. με μόχλευση από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με αναλυτές για τα επόμενα 5-7 χρόνια τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,5%-2% παραπάνω από ό,τι θα επιτυγχανόταν υπό κανονικές συνθήκες, ενώ αν στους πόρους αυτούς προστεθούν και οι άλλοι από τα διαρθρωτικά ταμεία, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα, τότε τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ περίπου, ένα ισοδύναμο του 40% του ΑΕΠ, καλύπτοντας και επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά την κρίση χρέους.

Το ποσοστό των επιχορηγήσεων ως προς το ΑΕΠ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (10,3% του ΑΕΠ), υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ-27 (3,1%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ