ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης εντός της ΕΕΤ

Κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης εντός της ΕΕΤ

Σε αποκλιμάκωση οδεύει η «κόντρα» εντός της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) που ανέκυψε από τις καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση των συστημικών τραπεζών, έναντι των υπολοίπων.

Η υπόθεση ανέκυψε την παρελθούσα εβδομάδα όταν κορυφαία στελέχη της Viva «άστραψαν και βρόντηξαν» κατά της πρακτικής της Ένωσης να λειτουργεί, όπως είπαν, ως «Ένωση Συστημικών Τραπεζών» δεδομένου ότι η ΕΕΤ τόσο στις επικοινωνίες της με τις αρμόδιες αρχές, όσο και απευθυνόμενη προς τα μέλη της, υιοθετεί λογική «δύο ταχυτήτων».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, από τη Διοίκηση της ΕΕΤ γίνονται «αυθαίρετες διακρίσεις» μεταξύ των μελών της, προωθώντας τελικά τις θέσεις και τα συμφέροντα των συστημικών τραπεζών, εις βάρος των υπολοίπων.

Στις καταγγελίες της Viva απάντησαν κύκλοι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υποστηρίζοντας πως με «ιδιαίτερη κατάπληξη» η ΕΕΤ και ιδίως οι υπηρεσιακές της μονάδες, που έχουν άμεση γνώση και αντίληψη με την καθημερινότητα της ένωσης, πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει «δήθεν» διακριτική μεταχείριση των μη συστημικών τραπεζών μελών της.

Όπως ανέφεραν, η ΕΕΤ έχει στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων πλήρη στοιχεία για την εκπροσώπηση και ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών, τακτικών και συνδεδεμένων, συστημικών και μη τραπεζών, στο σύνολο των επιτροπών και λειτουργιών της.

Διαθέτει στοιχεία για την ισότιμη ενημέρωση όλων των μελών με όλα τα σύγχρονα μέσα (ακώλυτη πρόσβαση μέσω κωδικού στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ΕΕΤ), με επιστολές, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδα κλπ.

«Μόνο όποιος δεν γνωρίζει τη λειτουργία της ΕΕΤ, ή δεν αξιοποιεί τις ενημερώσεις που λαμβάνει μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Το KYC είναι ένα μόνο από τα πολλά εκσυγχρονιστικά βήματα που έγιναν, σε συνεργασία Κυβέρνησης και ΕΕΤ. Και σε αυτό ακολουθήθηκαν ευλαβικά οι προσκλήσεις του υπουργείου, και η ροή ενημέρωσης των μελών», σημείωσαν σχετικά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Διοίκηση της ΕΕΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να διαβεβαιώσει τις μη συστημικές τράπεζες, όπως η Viva, πως δεν υιοθετούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ