ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό κατάρτιση το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Υπό κατάρτιση το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Το ΤΑΙΠΕΔ θα υλοποιήσει τις 23 αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης (Asset Development Plan), το οποίο ψηφίστηκε με το Μνημόνιο του Αύγουστου 2015 και όχι το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Την αποσαφήνιση αυτή έχουν κάνει ήδη στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην κυβέρνηση, με την κίνηση αυτή να αποσκοπεί στο να προχωρήσουν άμεσα οι εν λόγω ιδιωτικοποιήσεις και όχι σε βάθος χρόνου.

Με το νέο Ταμείο δεν θα περιοριστεί ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ ως εκτελεστικού οργάνου για τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα μεταφέρει στο νέο φορέα τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά αντιθέτως θα τρέξει εκείνο όλα τα projects που οι θεσμοί θεωρούν σημαντικά από εισπρακτικής άποψης.

Αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει σε βάθος 12μηνου την ιδιωτικοποίηση των ποσοστών του Δημοσίου σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ (17%), η ΔΕΠΑ (65%) και τα ΕΛΠΕ (35%),

Παρά τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως στις αποφάσεις του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας το πάνω χέρι δεν θα τον έχει η ελληνική πλευρά, αλλά το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) το οποίο θα ελέγχεται από τους δανειστές, αυτό δεν ισχύει.

Οι σχετικές αρμοδιότητες θα περιγραφούν σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη υπό κατάρτιση και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με αυτό θα καταδειχθεί πως ο έλεγχος της δημόσιας περιουσίας παραμένει καθολικά ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ