ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Με μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη θα παραμείνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ρέγκλινγκ: Με μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη θα παραμείνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις έκανε ο επικεφαλής του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναλυτικά, ο Γενικός Διευθυντής του ESM ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα απομακρύνονται από την κρίση, αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη στο 6% το 2022 σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Κατά μέσο όρο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επιστρέψουν στις οικονομικές επιδόσεις που είχαν πριν από την κρίση στις αρχές του 2022. Αυτό ισχύει επίσης για την Ελλάδα, είπε.

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και έχει αναδυθεί από την προηγούμενη κρίση ισχυρότερη. Η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό, τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Η δημοσιονομική της θέση ήταν καλή μετά από μια μακρά και επίπονη προσαρμογή».

Επισήμανε όμως πως «η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η ενίσχυση μίας δυναμικής υψηλής ανάπτυξης θα είναι μια βασική πρόκληση για το μέλλον».

«Η καλή χρήση των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ θα υποστηρίξει σημαντικά την ανάκαμψη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Θα είναι η χώρα που θα λάβει τα περισσότερα κονδύλια αναλογικά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της» επισήμανε. Και έκανε σαφές πως η επιτυχία αυτού του στόχου «θα εξαρτηθεί από την ικανότητα απορρόφησης αυτών των κεφαλαίων αποτελεσματικά».

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μπορώ μόνο να επικροτήσω αυτήν την πρόθεση η οποία απαιτεί όχι μόνο την παραγωγική χρήση των πολύ μεγάλων πόρων της ΕΕ αλλά και μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος» επισήμανε και απαρίθμησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις:

  • φορολογικών μεταρρυθμίσεων,
  • ιδιωτικοποιήσεων,
  • περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, του δικαστικού συστήματος και της διοίκησης εν γένει,
  • μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
  • μετάβαση σε μια πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία που είναι ο στόχος όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

«Η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας μέσω αυτών των πολιτικών θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως γνωρίζετε, ο ESM είναι ο μακροπρόθεσμος συνεργάτης της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος πιστωτής» ανέφερε. Επανέλαβε πως κατέχει περίπου το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η μέση διάρκεια των δανείων είναι 31 έτη.

«Έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για την καλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι η επιτυχία μας» ανέφερε.

Για το χρέος είπε πως «έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση». Κατά συνέπεια, «η καλύτερη δυνατή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και το Σχέδιο Ανάκαμψης θα είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού που θα αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους στο μέλλον» έκανε σαφές.

«Αυτό είναι επίσης καλό για τον ελληνικό λαό, διότι η επικέντρωση στις σωστές πολιτικές θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση Σταϊκούρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον ευχαρίστησε για «την παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. Συνεργασία η οποία παρέμεινε τακτική και καρποφόρα καθ’ όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας, εξωγενούς δοκιμασίας της πανδημίας».

Ο υπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις οξείες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί από εταίρους, θεσμούς, αγορές, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές. Παράλληλα, η χώρα μας οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, την μετά-κορονοϊό εποχή, πιάνοντας το «νήμα» από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020».

Ανέφερε απαριθμώντας τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα σε 5 άξονες πως «δεν πανηγυρίζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολλές και μεγάλες. Εργαζόμαστε συνετά και συστηματικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουμε – κατά τον καλύτερο τρόπο – στις προκλήσεις».

Επισήμανε πως θα «αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας» και θα «διατηρήσουμε όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία».

Αναφέρθηκε και στον στόχο «να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών». Αλλά και στο στόχο «να επιτύχουμε τόσο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, ώστε να αποτελέσουν καταλύτη για να γίνουν οι κοινωνίες μας πιο συνεκτικές και οι οικονομίες μας πιο ανθεκτικές, προσαρμοζόμενες στις ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Μίλησε για έμπρακτη αλληλεγγύη ανά την ΕΕ, με «γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας».

Επίσης απαρίθμησε τις πολιτικές που ασκούνται:

«1ον. Αξιοποιούμε την δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

2ον. Εφαρμόζουμε δημοσιονομική πολιτική με ορθολογισμό, προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Πολιτική η οποία περιλαμβάνει, σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από το 2019:

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα.Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Και με πρόσθετες μειώσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται σε σημερινές διατάξεις στη Βουλή:

  • Η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.
  • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

3ον. Αντλούμε επιτυχώς, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, πόρους από τις αγορές, και διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές επίπεδο.

Τελευταία, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο έκδοσης, ανεξαρτήτως διάρκειας.

Και αποπληρώσαμε, πρόωρα, και το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Θεσμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αγορές και επενδυτές αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του, διακρατείται από τον επίσημο τομέα, έχει μεγάλη μέση ωρίμανση, χαμηλά – ως επί το πλείστον, σταθερά – επιτόκια και χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης.

4ον. Εκτελούμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως επιβεβαιώνει και η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κομβικής σημασίας τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση κ.ά.

5ον. Μειώνουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο και επεκτείνουμε, καθώς και με την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

6ον. Εργαζόμαστε μεθοδικά και σκληρά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους σημαντικούς πόρους του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών του προγραμμάτων, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τα τρία αυτά εργαλεία δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών κρατών-μελών που υπέβαλαν το οριστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα σχέδιο συνεκτικό, ώριμο, φιλόδοξο και καινοτόμο.

Όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη πρόσφατων θετικών εξελίξεων, όπως είναι:

  • η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας,
  • το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας,
  • η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων,
  • επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς,
  • η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής,
  • η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Εξελίξεις που εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ