ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όμιλος ΟΤΕ: Τα πλάνα και οι εκτιμήσεις για το 2021

Όμιλος ΟΤΕ: Τα πλάνα και οι εκτιμήσεις για το 2021

Με αρκετή δόση αισιοδοξίας για τη φετινή χρονιά εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2021.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι ο στόχος για το 2021 είναι να πάει καλύτερα από πέρσι με τα πλάνα να επικεντρώνονται στη βελτίωση των μεγεθών στην κινητή τηλεφωνία, την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών οπτικών ινών στη σταθερή, ενώ υπάρχουν αρκετές προσδοκίες όσον αφορά στα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών δεδομένου κιόλας του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα σημαντικό μέρος του οποίου αφορά τέτοιες δράσεις.

Στα πλάνα του ομίλου ΟΤΕ δεν αποκλείεται να περιληφθεί και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε μεν ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε υπάρξει ενδιαφέρον, αλλά τώρα «είναι κάτι που το σκεφτόμαστε», σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα δούμε πως θα εξελιχθεί» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Τσαμάζ.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ χαρακτήρισε ως σημαντική χρονιά για την Ελλάδα αλλά και τον όμιλο το 2021. Ένας λόγος είναι η σταδιακή ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόσο ο κ. Τσαμάζ όσο και ο γενικός οικονομικός διευθυντής, Μπάμπης Μαζαράκης επεσήμαναν ότι ο όμιλος ΟΤΕ αναμένεται να επωφεληθεί τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Άμεσα, δεδομένου ότι πολλά από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και την αναβάθμιση υπηρεσιών με την αξιοποίηση τεχνολογιών όπου ο όμιλος ΟΤΕ έχει και την τεχνογνωσία όσο και την αξιοπιστία να τα υλοποιήσει. Μάλιστα, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι ο ΟΤΕ έχει ήδη βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις στην υλοποίηση σημαντικών ψηφιακών έργων όπως είναι, για παράδειγμα, η αϋλη συνταγογράφηση.

Έμμεσα, ο όμιλος αναμένεται να επωφεληθεί από τις δράσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες και λύσεις που προωθούν οι εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ.

Ένας λόγος αισιοδοξίας σχετίζεται και με την πορεία του τομέα κινητής τηλεφωνίας. Όπως επισημάνθηκε, η «επαναλειτουργία» των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να βοηθήσει στην ενίσχυση των εσόδων από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η συνεχιζόμενη προσπάθεια για «μεταφορά» πελατών από πακέτα καρτοκινητής σε συνδέσεις συμβολαίου.

Έμφαση στις οπτικές ίνες

Ένας άλλος τομέας όπου ο όμιλος ΟΤΕ δείχνει να έχει ρίξει ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτός των δικτύων οπτικών ινών. Όπως αναφέρθηκε οι επενδύσεις συνεχίζονται (σ.σ. ένα σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος, ύψους 550 εκατ. ευρώ για το 2021, αφορά αυτό τον τομέα) και ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να έχουν φθάσει το 1 εκατ. (από 346 χιλιάδες που είναι τώρα) τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Συνολικά, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη τριετία, η κάλυψη του FTTH -από όλους τους παρόχους που αναπτύσσουν σχετικές υποδομές- μπορεί να φθάσει στο 30%.

Όσο αφορά το ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο κ. Μαζαράκης επεσήμανε ότι οι συνδέσεις FTTH είναι στις 25 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των συνδρομητών που έχουν τη δυνατότητα για τέτοιου είδους σύνδεση και την αποκτούν είναι περίπου στο 8%. Το ποσοστό είναι σχετικά χαμηλό αλλά η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα αυξηθεί και ο στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 25%. «Η αγορά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε ο κ. Μαζαράκης, ο οποίος σημείωσε ακόμη πως από τις περιοχές που περνάνε τα καλώδια αυξάνεται σταδιακά η ζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ