ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο εξαμήνου

Τουρκία: Η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο εξαμήνου
AP Photo

 Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επίπεδο έξι μηνών, καθώς ο κίνδυνος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά την ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά τα assets των περισσότερων αναδυόμενων αγορών.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περίπου 0,8% στις 8,4968 λίρες ανά δολάριο, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8,5789 λιρών. Δεδομένου ότι οι τουρκικές αγορές ήταν σήμερα κλειστές λόγω αργίας, η λίρα πιθανότατα κατρακύλησε λόγω πωλήσεων της στο εξωτερικό.

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός 12μήνου στις ΗΠΑ

Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν 12 ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα συσφίξει την πολιτική της νωρίτερα από ό,τι είχε σηματοδοτήσει.

Ο δείκτης μετοχών αναδυόμενων αγορών MSCI μειώθηκε 0,2% - υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα - καθώς το δολάριο ανατιμήθηκε και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση δύο μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ