ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή φόρου στους εργαζόμενους με μπλοκάκια - Τι θα ισχύσει

Επιστροφή φόρου στους εργαζόμενους με μπλοκάκια - Τι θα ισχύσει
ΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικές επιστροφές φόρου εισοδήματος έρχονται για χιλιάδες εργαζόμενους που αμοίβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απο την ισχύουσα νομοθεσία θεωρούνται ως «μισθωτοί» κάτω απο συγκεκριμένες προϋποθέσεις και η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει φέτος για τον υπολογισμό των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων επί των αμοιβών του 2020 προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.

Για τους περισσότερους εξ αυτών αναμένεται να προκύψουν μηδενικά ποσά αναλογούντων φόρων εισοδήματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να τους επιστραφούν ολόκληρα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές τους κατά τη διάρκεια του 2020 σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου τύπου.

Τι ισχύει

Ειδικότερα, για τους εργαζομένους με «μπλοκάκια», οι οποίοι φορολογούνται ως μισθωτοί κι όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ισχύσουν φέτος οι παρακάτω αλλαγές:

1. Μειώσεις συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου για τα εισοδήματα του 2020 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

* Μείωση εισαγωγικού (ελάχιστου) φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

* Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος από τις 20.000,01 έως τις 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.

* Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος από τις 30.000,01 έως τις 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.

* Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος πάνω από τις 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

2. Αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους έχοντες τέκνα. Τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους εργαζομένους με «μπλοκάκια» που βαρύνονται με τέκνα θα αυξηθούν:

* από 8.863,63 ευρώ σε 9.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο,

* από 9.090,90 ευρώ σε 10.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 11.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τρία εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 13.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με πέντε εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 14.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με έξι εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 15.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με επτά εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 16.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με οκτώ εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 17.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με εννέα εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 18.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δέκα εξαρτώμενα τέκνα.

Εκκαθάριση

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων με «μπλοκάκια» που θεωρούνται και φορολογούνται ως «μισθωτοί» θα είναι οι περισσότεροι εξ’ αυτών να καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των 8.636 έως και 18.000 ευρώ που προβλέπει γι’ αυτούς η ισχύουσα από φέτος νέα φορολογική νομοθεσία.

Ως εκ τούτου οι αμοιβές που απέκτησαν το 2020 οι φορολογούμενοι αυτοί από την παροχή των υπηρεσιών τους δεν θα υπαχθούν φέτος σε φόρο εισοδήματος. Δεδομένου δε ότι από τις αμοιβές του 2020 η εφορία παρακρατούσε κάθε μήνα φόρο εισοδήματος 20% ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων θα πρέπει να επιστραφούν στους συγκεκριμένους φορολογουμένους.

Οι 5 προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν «μισθωτοί» οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φορολογηθούν οι αμοιβές ενός εργαζομένου με «μπλοκάκι» ως εισόδημα από μισθούς -δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως και 18.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων- θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα οι 5 παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

2. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία, σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας, αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα».

Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας.

3. Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.

4. Δεν θα πρέπει να εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.

5. Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.

Εξαιρέσεις

Σε περίπτωση κατά την οποία αμειβόμενος με «μπλοκάκι» δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε παραπάνω προϋποθέσεις, οι ετήσιες αμοιβές του από το «μπλοκάκι» φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 10.000 ευρώ και με 22%-44% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ.

Μόνη εξαίρεση από την επαχθή αυτή φορολόγηση ισχύει στην περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από περιστασιακή απασχόληση, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, τόσο το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ