ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασίλης Ψάλτης: «Άλμα προς το αύριο» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Βασίλης Ψάλτης: «Άλμα προς το αύριο» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Την ισχυρή του πεποίθηση ότι το “Project Tomorrow” θα φέρει άμεσα την Alpha Bank στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξέφρασε με μήνυμά του προς όλους τους Εργαζομένους του Ομίλου Alpha Bank, o CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου στρατηγικού σχεδίου.

Αναφερόμενος στην ΑΜΚ ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, ο κ. Ψάλτης επεσήμανε ότι «αποτελεί την πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008» και συνιστά αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη της Τράπεζας και την επαναβεβαίωση της ηγετικής της θέσης στην πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για μία απόφαση που εδράζεται στην ενδελεχή ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κατανόηση της δυναμικής που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο για αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας και επιστροφή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αργά ή γρήγορα, το σύνολο των τραπεζών θα κληθεί να τοποθετηθεί, όχι με όρους παρελθόντος, αλλά συμβάλλοντας στην προσπάθεια αναστροφής του επενδυτικού κενού, που αποτελεί την πιο δυσμενή κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης. Επιλέγουμε να το πράξουμε πρώτοι, από θέση ισχύος!».

«Είμαι περήφανος που η Τράπεζά μας αρνείται να συμβιβαστεί και να αποδώσει λιγότερο από τις δυνατότητές της».

Επίσης, στο μήνυμά του προς το προσωπικό, o κ. Ψάλτης αναφέρεται και στις κατακτήσεις των τελευταίων δύο ετών που επέτρεψαν στην Alpha Bank να απαλλαγεί από τα «βαρίδια της πολυετούς κρίσης»:

«Με την ολοκλήρωση του Project Galaxy και των επιπλέον συναλλαγών 8,1 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται, έχουμε δρομολογήσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υπάρχοντα κεφάλαια, ώστε να φθάσουμε σε δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων 2% το 2024. Ταυτοχρόνως, εκσυγχρονίζουμε τον οργανισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας και δομών, ενώ εμπλουτίζουμε το στελεχιακό μας δυναμικό, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις», σημειώνει ο κ. Ψάλτης και συνεχίζει:

«Βεβαίως, υπήρχε η επιλογή να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στη διαχείριση του σήμερα, «ικανοποιημένοι» από την αντιμετώπιση της κληρονομιάς του παρελθόντος και επιδιώκοντας κάποιες ακόμη «μικρές νίκες». Όμως, έχοντας κλείσει, με ίδιες δυνάμεις, τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, προτιμήσαμε μέσω της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου, να κινηθούμε με αποφασιστικότητα προς το Αύριο που έχουμε ήδη σχεδιάσει».

Ο κ. Ψάλτης στο μήνυμά του ανέδειξε και τα αναμενόμενα οφέλη της ΑΜΚ για την περίοδο 2021-2024 που είναι η Alpha Bank:

  • Να αξιοποιήσει το προβάδισμα της πρώτης κίνησης, εδραιώνοντας θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Να βελτιώσει την κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 10%.
  • Να ενισχύσει τις πηγές εσόδων της με στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Generali και η επανατοποθέτηση των διεθνών μας δραστηριοτήτων.

«Με την άντληση των νέων αναπτυξιακών κεφαλαίων επιβεβαιώνουμε πως δεν αρκούμαστε σε μικρά βήματα, αλλά επιλέγουμε το άλμα προς το αύριο, προς όφελος των Πελατών μας, της Οικονομίας και, φυσικά, των Μετόχων και του Προσωπικού μας», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης.

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει όλους τους Εργαζομένους για την αφοσίωση και τον υψηλό επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, που αποτέλεσαν «μία επίπονη και απαιτητική προσπάθεια αντιμετώπισης της κληρονομιάς της κρίσης, αλλά και στήριξης των Πελατών μας έναντι των συνεπειών της πανδημίας, όπου ακόμα και στις πιο σκοτεινές ημέρες της πετύχαμε εμβληματικούς στόχους».

«Είμαι περήφανος που η Τράπεζά μας αρνείται να συμβιβαστεί και να αποδώσει λιγότερο από τις δυνατότητές της. Η Alpha Bank υπήρξε διαχρονικά πρωτεργάτης στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος της Πατρίδας μας. Σήμερα, αναλαμβάνει και πάλι την πρωτοβουλία να ηγηθεί των εξελίξεων, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Ψάλτης κλείνοντας το μήνυμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ