ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνθηση καταγράφει η γερμανική αγορά ακινήτων

Άνθηση καταγράφει η γερμανική αγορά ακινήτων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ μεγάλη άνθηση καταγράφει η αγορά ακινήτων του Βερολίνου, με τις προοπτικές να βελτιώνονται περεταίρω λόγω των προσφύγων που αυξάνουν τις ανάγκες στέγασης.

Καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται συνεχώς, λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χιλιάδες νέοι μετανάστες καταφθάνουν συνεχώς, πολλοί ξένοι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη Γερμανία, οδηγώντας σε υψηλοτέρα επίπεδα τις τιμές της αγοράς ακινήτων.

Οι τιμές αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς στις αστικές περιοχές όπου μετακομίζουν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Το 2015 ο δείκτης των ποσών που ζητούσαν ιδιοκτήτες για να πωλήσουν τα διαμερίσματά τους σε επτά μεγάλες πόλεις, περιλαμβανομένων της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου, αυξήθηκε κατά 14,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2000 σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Empirica.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία παρουσίασαν ετήσια αύξηση 5,6%, σύμφωνα με την UBS. Πρόκειται για τον διπλάσιο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών από αυτόν που είχε καταγραφεί από το 1970 και μετά. Μέρος της αύξησης αυτής ήταν αναμενόμενη επειδή οι τιμές των σπιτιών στη Γερμανία δεν είχαν παρουσιάσει σημαντική μεταβολή τα τελευταία 40 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ