ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα ενοίκια: Αρχίζουν οι πληρωμές στους δικαιούχους για τον Απρίλιο

Μειωμένα ενοίκια: Αρχίζουν οι πληρωμές στους δικαιούχους για τον Απρίλιο
INTIME

Το μέτρο της μη καταβολής ενοικίων διατηρήθηκε το Μάιο για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, ενώ χωρίς την έκπτωση 40% στα μισθώματα έμειναν από αυτόν τον μήνα οι πληττόμενες επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές και λειτουργούσαν τους μήνες του lockdown.

Το μέτρο των μηδενικών ενοικίων διατηρείται και τον Ιούνιο, αλλά θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι για έναν ακόμη μήνα δεν θα καταβάλουν ενοίκιο οι επιχειρήσεις που παραμένουν και σήμερα με κατεβασμένα ρολά, όπως είναι τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, τα κέντρα διασκέδασης, οι αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες επιχειρήσεις που είναι υποχρεωτικά κλειστές ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να απαλλάξει από το ενοίκιο του Ιουνίου και τις επιχειρήσεις της εστίασης που επαναλειτούργησαν στις 2 Μαΐου καθώς και του τουρισμού και του πολιτισμού που επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, μειωμένο κατά 40% θα είναι το ενοίκιο που θα πληρώσουν και τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να επανέλθει το μέτρο της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% για τους πληττομένους.

Σε αυτή την περίπτωση, το ύψος του «κουρέματος» αποφασίζεται μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ενώ σύμφωνα με τη ρύθμιση που εφαρμόστηκε το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε εθελοντική μείωση ενοικίου δικαιούνται έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ.

Το μέτρο αυτό, αν τελικά αποφασιστεί, θα είναι προσωρινό, ενώ κατά τα Νέα η συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών και ενοικιαστών τίθεται σε ισχύ, με την προϋπόθεση ότι οι ενοικιαστές θα καταβάλλουν το μηνιαία μίσθωμα εντός της προθεσμίας που θα έχει οριστεί.

Σήμερα ή αύριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου που φθάνουν έως και το 80% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν.

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου, οι οποίες υποβλήθηκαν έως τις 14 Μαΐου 2021. Στις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Μάρτιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια για τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του αρχικού ενοικίου.

Οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του ενοικίου που έχουν χάσει, ενώ στην περίπτωση που το ενοίκιο έχει υποχρεωτικά «κουρευτεί» κατά 40% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ