ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλογικό τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων και στην Ελλάδα

Αναλογικό τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων και στην Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αναλογική καταβολή ή επιστροφή του τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκίνητων που τίθενται στη διάθεση προσώπων εγκατεστημένων στην Ελλάδα με χρηματοδοτική μίσθωση ή μίσθωση από εκμισθώτριες εταιρείες εγκατεστημένες ή μη στην Ελλάδα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία που περιελήφθη στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις: α) των Οδηγιών 2014/107/ΕΕ και (ΕΕ) 2015/2060, β) των Οδηγιών 2014/86/ΕΕ και 2015/121/ΕΕ, γ) της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις» εναρμονίζει την ελληνική έννομη τάξη με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C‑66/15 της 14ης/01/2016 με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα για μη ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, με προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε και τελικά πέτυχε το Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, εισπράττοντας ολόκληρο το ποσό του προβλεπομένου από τη νομοθεσία της τέλους ταξινομήσεως κατά την ταξινόμηση μισθωμένου ή χρησιμοποιουμένου με χρηματοδοτική μίσθωση οχήματος, εκ μέρους πελάτη που κατοικεί στο έδαφός της, από προμηθευτή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η διάρκεια της συμβάσεως μισθώσεως ή της συμβάσεως χρηματοδοτικής μισθώσεως και η διάρκεια της χρήσεως του εν λόγω οχήματος επί ελληνικού εδάφους, παρέβη τις υποχρεώσεις της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων επιβάλλεται πλέον αναλογικά με το διάστημα της χρήσης τους στη χώρα. Προβλέπεται επίσης επιστροφή του υπολειπόμενου τέλους ταξινόμησης στις περιπτώσεις που αυτό αρχικά καταβάλλεται ολόκληρο, διότι δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων το χρονικό διάστημα της χρήσης του στη χώρα ως αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης ή μίσθωσης. Από την παρέμβαση αυτή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων που σε ετήσια βάση θα ανέλθει μεταξύ 1,5 και 4,25 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως δικαιούχα επιστροφής είναι και τα πρόσωπα εγκατεστημένα στην Ελλάδα τα οποία εκμισθώνουν επιβατικά αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ώστε να μην αντιμετωπίζονται δυσμενέστερα σε σχέση με τις εκμισθώτριες εταιρείες εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέλη

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ