ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παρακαταθήκη για το μέλλον το απόθεμα μεταρρυθμίσεων»

«Παρακαταθήκη για το μέλλον το απόθεμα μεταρρυθμίσεων»

Γράφει ο Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ

Καθώς η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να ξεπερνάει τους περιορισμούς που έθεσε η υγειονομική κρίση, υποβοηθούμενη από τα προγράμματα εμβολιασμού, η χώρα μας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχει λόγους να προσδοκά μια περίοδο ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις, που στην εποχή των μνημονίων προχωράγανε αρχικά διστακτικά και στη συνέχεια όλο και πιο αποφασιστικά, συμπληρώνονται πλέον από ένα μεγάλο εύρος φιλοαναπτυξιακών δράσεων της τελευταίας διετίας και, συνολικά, αθροίζουν σε ένα σημαντικό απόθεμα μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, το απόθεμα αυτό δεν έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό του δυναμικό καθώς πρώτα η αβεβαιότητα και στη συνέχεια η υγειονομική κρίση ακυρώνανε έως τώρα σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων.

Τώρα όμως αυτό το απόθεμα μεταρρυθμίσεων συναντά την εξομάλυνση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, την υποχώρηση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής χρήσης και τη διάθεση σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση μιας στροφής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ακριβώς λόγω του αποθέματος μεταρρυθμίσεων. Έτσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να κατευθυνθεί σε παραγωγικές επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης «στην Ελλάδα που παράγει». Η Ελλάδα έτσι έχει μια μοναδική ευκαιρία να καλύψει το κενό παραγωγής και απασχόλησης που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, να διασφαλίσει στέρεη ανάπτυξη με αποτύπωμα στην αγορά εργασίας και συνεπώς στην κοινωνία και παράλληλα να διασφαλίσει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών που θα εργαστούν και θα κάνουν οικογένεια στη χώρα μας.

Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας φυσικά δεν θα έρθει αυτόματα. Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις, έχει σχετικά αδύναμο παραγωγικό ιστό, σχετικά αδύναμους θεσμούς και αδυναμίες σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η παιδεία και η υγεία που καθορίζουν κρίσιμα οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις. Επιπλέον, έχει απωλέσει μεγάλο αριθμό από νέους κατά τη δεκαετία της κρίσης γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τις δημογραφικές εξελίξεις. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει είναι σημαντικές, αλλά δεν αρκούν από μόνες τους να καλύψουν όλα τα κενά που έχει ο παραγωγικός ιστός της χώρας, να προστατέψουν επαρκώς τα μέλη της κοινωνίας που δεν έχουν τις δεξιότητες και τα εφόδια να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιταχυνόμενη πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη και, συνολικά, να καταστήσουν τη χώρα «πρωταθλητή» ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες.

Η χώρα έχει συνεπώς όλες τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει μια δυναμική πορεία ανάπτυξης, αλλά ο δυναμισμός, η διάρκεια, το σχήμα και το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της πορείας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και, κυρίως, τις πολιτικές των επόμενων ετών που θα κληθούν να συνεχίσουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει, ήδη, γίνει. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ