ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη

Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη

Γράφει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή

Η πρόοδος της ανάπτυξης για την Ελλάδα στηρίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

Ο πρώτος και κυριότερος είναι η συνέχιση του κύκλου ρευστότητας και κατ’ επέκταση της προσφοράς φθηνού χρήματος για τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Χάρη στις πρωτοβουλίες αυτές, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τη μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Και η συνέχιση αυτής της τάσης, τόσο για το κρατικό χρέος όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την Ελλάδα

Η σωστή αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων σε κλάδους αιχμής, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και ο τουρισμός αποτελεί εχέγγυο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Τρίτον, προσδοκούμε το οριστικό άνοιγμα του τουριστικού τομέα της χώρας μας καθώς τόσο η συμβολή του όσο και η περαιτέρω ενδυνάμωσή του μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ΑΕΠ όχι μόνο για το 2021 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Συμπερασματικά, η μορφή της ανάκαμψης, αν θα είναι δηλαδή U ή V εξαρτάται από τον χρονισμό πραγμάτωσης των παραγόντων δύο και τρία στους οποίους βασίζεται η πρόοδος της ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι εν λόγω παράγοντες πραγματωθούν εντός του 2021 υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ανάπτυξη τύπου V. Σε άλλη περίπτωση, θα υπάρξει χρονοκαθυστέρηση που θα οδηγήσει την ανάπτυξη σε μορφή τύπου U.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ