ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικεφαλής ΔΝΤ: Απαραίτητη η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα

Επικεφαλής ΔΝΤ: Απαραίτητη η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα
EUROKINISSI

Υπέρ της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης τάχθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Οπστφελντ.

“Βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού”, δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και προσθέτει ότι σε τελευταία ανάλυση τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα, όπως, επίσης και η αμφισβητούμενη από τους ευρωεταίρους διαγραφή χρέους παραμένει απαραίτητη.

“Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις”, αναφέρει ο Όπστφελντ, συνιστώντας προσοχή στο θέμα της επιστροφής σε εθνικούς τρόπους σκέπτεσθαι και συμπληρώνει πως ακριβώς τώρα είναι αναγκαία όχι λιγότερη αλλά περισσότερη συνεργασία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η επανακατασκευή συνοριακών φρακτών στην Ευρώπη ανησυχεί τον Αμερικανό οικονομολόγο, καθώς όπως υποστηρίζει, αυτή η πολιτική επιδρά “στην ιδέα της νομισματικής ένωσης εκ διαμέτρου αντίθετα” και επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει “να βρει έναν δρόμο, ώστε να μοιράσει τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής με την υποδοχή και της ενσωμάτωση των προσφύγων”.

Για το ξεπέρασμα της ευρωκρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Σε αυτές ανήκει η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων, μια πρόταση την οποία απορρίπτει κυρίως η Γερμανία, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ