ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κληρώνει» σήμερα για τις νέες αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ

«Κληρώνει» σήμερα για τις νέες αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ώρα μηδέν για τις νέες αντικειμενικές αξίες, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο να προχωρούν σε σχετικές ανακοινώσεις σήμερα το πρωί στις 9:00.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν νέες εντάξεις και οι 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών για τις οποίες σε 133 προκύπτουν αυξήσεις ακόμα και 40%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές έβγαλε αυξήσεις σε 6.000-7.000 τιμές ζώνης, με τα ποσοστά της αύξησης να φθάνουν ή ακόμα και να υπερβαίνουν το 50%, αλλά και μειώσεις και αμετάβλητες τιμές σε περίπου 3.000-4.000 περιοχές.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι κυρίως αυτές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς ακόμα και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν σε πολλές περιοχές από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επίσης στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου θα βρεθεί και η μείωση των συντελεστών ή και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβαρύνει πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου θα εξαρτηθούν από την άσκηση προσομοίωσης των 13.808 αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων που έχει αναλάβει να τρέξει τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2022 αναμένεται να νομοθετηθούν τον Νοέμβριο, ενώ ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Μεταξύ των περιοχών που θα ενταχθούν στις αντικειμενικές τιμές περιλαμβάνονται οι εξής:

• Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν περιοχές όπως είναι η Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, το Θορικό, ο Ασπρόπυργος.

• Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

• Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

• Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

• Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.

• Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου, του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου, του Αστακού.

• Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.

• Στον Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.

• Στον Νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.

• Στον Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγιος Γεώργιος κ.λπ.

• Στον Νομό Κιλκίς θα ενταχθούν η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα.

• Στον Νομό Σερρών θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.

• Στον Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Συνολικά, μετά τις αλλαγές που θα αποκρυσταλλωθούν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, θα καλύπτεται με αντικειμενικές αξίες το 98% των ιδιοκτητών ακινήτων, με τον αριθμό των ζωνών να ανέρχεται αθροιστικά (υφιστάμενες και νέες εντάξεις) σε 13.808 ζώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ