ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Stop» από ΕΕ σε τράπεζες που είχαν μετάσχει σε καρτέλ - Αποκλείστηκαν από την έκδοση ευρωομολόγου

«Stop» από ΕΕ σε τράπεζες που είχαν μετάσχει σε καρτέλ - Αποκλείστηκαν από την έκδοση ευρωομολόγου
AP

Την έμπρακτη αποδοκιμασία της κατά τραπεζών που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς, έδειξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μη επιτρέποντας σε κάποιες εξ αυτών να αναλάβουν σήμερα την αναδοχή των δεκαετών ευρωομολόγων ύψους 20 δισ. που εκδίδει η Κομισιόν προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ.

Συνολικά η ΕΕ απέκλεισε δέκα τράπεζες από τη διαδικασία, διότι είχαν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, από την κοινοπρακτική έκδοση έχουν αποκλειστεί JP Morgan, η Citigroup, η Bank of America και η Barclays, λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς.

Οι Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest και UniCredit δεν έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν, επειδή συμμετείχαν σε καρτέλ στο trading ομολόγων πριν από μια δεκαετία. Οι Citigroup, JPMorgan και Barclays, μαζί με τη NatWest, αποκλείστηκαν επειδή πριν από δύο χρόνια είχαν βρεθεί ένοχες για χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων την περίοδο 2007 με 2013. Εκτός έμειναν και η Deutsche Bank και Crédit Agricole, εξαιτίας απόφασης του Απριλίου, σύμφωνα με την οποία συμμετείχαν σε διαφορετικό καρτέλ στο trading ομολόγων.

«Οι τράπεζες οι οποίες έχουν παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ δεν θα λάβουν πρόσκληση να υποβάλουν προσφορές σε κοινοπρακτικές συναλλαγές», ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι τράπεζες οι οποίες έχουν βρεθεί ένοχες για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν λάβει «μέτρα επανόρθωσης», προτού τους επιτραπεί ξανά να υποβάλουν προσφορές», πρόσθεσε.

Στη σημερινή πώληση δεκαετών ευρωομολόγων μετέχουν ως ανάδοχοι οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank και Santander.

Τα ευρωομόλογα έχουν ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και οι προσδορές έχουν υπερκαλύψει επτά φορές τη ζήτηση, ήτοι ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ