ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 45 δισ. ευρώ έως το 2025

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 45 δισ. ευρώ έως το 2025
INTIME

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 45 δισ. ευρώ αναμένει για το διάστημα 2021-2025 η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025 που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί από τα 172 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 στα 217 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025. Αυτή η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό θα προέλθει από την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Είναι χαρακτηριστικό πως το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι μέσα στο διάστημα 2021-2025 οι αθροιστικές επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου θα ανέλθουν στα 53,479 δισ. ευρώ.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα -οικονομία, κοινωνία και θεσμούς- σε μια νέα εποχή. Στο επίπεδο των οικονομικών αποτελεσμάτων το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία, αποκλειστικά και μόνο από τις δικές του δράσεις, 180.000-200.000 νέων καλών μόνιμων θέσεων εργασίας μέχρι το 2026 και μια μόνιμη αύξηση στο ύψος του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7%.

Η αύξηση θα είναι μόνιμη, καθώς θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δημιουργούν νέα παραγωγή, θέσεις εργασίας και εξαγωγές μετά την ολοκλήρωσή τους.

Το «Ελλάδα 2.0» είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους της ΕΕ για ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης υπερακοντίζοντας τους στόχους που θέτει ο κανονισμός του Ταμείου και επιτυγχάνοντας 38% και 22% μερίδιο στις αντίστοιχες δράσεις.

Το «Ελλάδα 2.0» ικανοποιεί επίσης τις σχετικές ευρωπαϊκές συστάσεις για την χώρα μας, σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους επενδύσεις, και προσθέτει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της στρατηγικής ατζέντας της Ελληνικής Κυβέρνησης, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνονται και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Για την υλοποίησή του η Ελλάδα θα λάβει το σύνολο των πόρων που δικαιούται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.

Στα μέσα Ιουλίου η Ελλάδα θα υπογράψει το τεχνικό συμβόλαιο του ελληνικού προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αμέσως μετά θα λάβει προκαταβολή 4 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ