ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του Ecofin η ανάκαμψη μετά την πανδημία, η τραπεζική ένωση και τα δημοσιονομικά

Στο επίκεντρο του Ecofin η ανάκαμψη μετά την πανδημία, η τραπεζική ένωση και τα δημοσιονομικά
European Union

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, θέματα ΦΠΑ και την πορεία της τραπεζικής ένωσης. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και θα επικεντρωθούν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2021.

Το Ecofin θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Ο RRF βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ Next Generation EU. Θα διαθέσει 672,5 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, σε δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, ώστε να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, να προωθήσουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και να δημιουργήσουν ανθεκτικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.

Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ.

Θα συζητήσουν επίσης την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για να διευκολυνθούν τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο Ένωσης προς το δημόσιο συμφέρον, ειδικότερα όταν η ΕΕ ενεργεί στο πλαίσιο εντολής για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών προκειμένου να τα διανείμει δωρεάν στα κράτη μέλη με βάση τις επείγουσες ανάγκες τους. Η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση «αγοράς και δωρεάς» τον Απρίλιο του 2021.

Το Ecofin θα εξετάσει και την έκθεση προόδου για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ενώ η προεδρία της ΕΕ θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Στα δημοσιονομικά, οι υπουργοί θα επιδιώξουν να εγκρίνουν σύσταση σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο συνίσταται σε ένα σύνολο κανόνων για τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών στην ΕΕ.

Αναμένεται επίσης να εγκρίνουν συστάσεις σχετικά με τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης των κρατών μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2021.

Επίσης , το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τις δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού το 2021.

Τέλος, το Ecofin αναμένεται επίσης να εγκρίνει τους όρους εντολής για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G20 που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ