SPONSORED ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τον παγκόσμιο κολοσσό Berlin Packaging συγχωνεύεται η Ηλίας Βαλαβάνης ΑΕ.

Με τον παγκόσμιο κολοσσό Berlin Packaging συγχωνεύεται η Ηλίας Βαλαβάνης ΑΕ.

Η επαφή του Ηλία Βαλαβάνη με το γυαλί, ξεκίνησε μέσα από την οικογενειακή υαλουργική βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1959 στη Λάρισα. Το 2005 ιδρύεται η Ηλίας Βαλαβάνης ΑΕ, με έμφαση  στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορία καινοτόμων προϊόντων  για την εμφιάλωση κρασιού, νερού, λαδιού και άλλων ποτών και τυποποίηση τροφίμων.

Μέσα σε 15 χρόνια, η Ηλίας Βαλαβάνης Α.Ε. έγινε κυρίαρχη στην Ελλάδα αλλά και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, διαθέτοντας περισσότερα από 650 διαφορετικά προϊόντα μέσω των οποίων εξυπηρετεί περισσότερους από 1500 πελάτες σε 9 χώρες, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια τεμάχια το 2020.

Η εμπειρία από την οικογενειακή επιχείρηση αλλά και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ιδιοκτήτη της, Ηλία Βαλαβάνη, δημιούργησαν το «καλούπι» από το οποίο δημιουργήθηκε η ραγδαία αναπτυσσόμενη εταιρεία, η οποία και «κοιτάζει στα μάτια» παγκόσμιους κολοσσούς του κλάδου της συσκευασίας τροφίμων.

Ανάμεσα σε αυτούς και η Berlin Packaging, η αμερικανική εταιρεία με τζίρο άνω των 2 δισ. δολαρίων, η οποία και αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του κλάδου παγκοσμίως.

Η συνεργασία -αλλά και ο ανταγωνισμός σε κάποιες περιπτώσεις- με την Ηλίας Βαλαβάνης Α.Ε. προκάλεσε το ενδιαφέρον της Berlin Packaging, η οποία και διαρκώς αναζητά υψηλού επιπέδου συνεργασίες προκειμένου να επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της.

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες ο Ηλίας Βαλαβάνης είπε το «ναι» στην πρόταση συγχώνευσης -μέσω ανταλλαγής μετοχών- που του έγινε από τη Berlin Packaging και πλέον αποτελεί μέλος της παγκόσμιας οικογένειας της κορυφαίας εταιρείας του κλάδου.

«Μέσα από τη συγχώνευση της Βαλαβάνης με τη Berlin Packaging φέραμε τον παγκόσμιο κολοσσό στην Ελλάδα. Και με βάση την Ελλάδα θα αναπτυχθούμε στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», τονίζει ο κ. Ηλίας Βαλαβάνης.

Πρόκειται για τον ιδανικό «γάμο» καθώς οι δύο πλευρές βρήκαν αυτό ακριβώς που επιθυμούσαν και που ταιριάζει με τα σχέδια ανάπτυξής τους.

«Την τελευταία πενταετία η εταιρεία επιδίωκε να επεκταθεί στην Ευρώπη. Έχουμε τα κεντρικά μας γραφεία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά είμαστε ένας παγκόσμιος οργανισμός» εξηγεί ο κ. Robert Golberg, Executive Vice President for Corporate Development της Berlin Packaging.

«Πριν από κάποια χρόνια είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Ηλία Βαλαβάνη και εντυπωσιαστήκαμε» τονίζει καθώς όπως εξηγεί, όταν ψάχνουμε μια εταιρεία για να συνενωθούμε, θέλουμε πάντα μια ισχυρή εταιρεία με έναν φανταστικό ηγέτη και φοβερούς ανθρώπους που εργάζονται με αυτό τον ηγέτη. Και στην Βαλαβάνης βρήκαμε ακριβώς μια τέτοια εταιρεία.

Δεν κρύβει μάλιστα τον ενθουσιασμό του για τη συμφωνία λέγοντας πως είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που ο Ηλίας μας είπε «ναι».

Συνέργειες σε Ελλάδα, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συμφωνίας ανάμεσα στη Berlin Company και τη Βαλαβάνης Α.Ε. είναι οι συνέργειες που φέρνει, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ως μέλος της οικογένειας της Berlin Company, η Βαλαβάνης Α.Ε. γίνεται το «προπύργιο» της επέκτασης στις εν λόγω αγορές. Έτσι, σχεδιάζει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση του προσωπικού της ενώ υπολογίζει ότι ο τζίρος της θα εκτιναχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία αυτή φέρνει «φοβερές συνέργειες για τους πελάτες αλλά και τους ανθρώπους μας. Αλλάζουμε επίπεδο», εξηγεί ο κ. Βαλαβάνης, ο οποίος και θα παραμείνει -εκτός από μέτοχος της Berlin Company- σταθερά στο τιμόνι της εταιρείας.

«Με τις δυνατότητες που μας παρέχει αυτός ο κολοσσός θα μπορέσουμε -καταλαβαίνοντας και γνωρίζοντας τη νοοτροπία των ανθρώπων της περιοχής- να τη συγκεράσουμε με αυτή της Berlin Packaging για να μπούμε σε αυτές τις αγορές, με νέες επενδύσεις και νέα προϊόντα, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε όλο το φάσμα της συσκευασίας».

Αυτή ακριβώς η γνώση της αγοράς σε συνδυασμό με την εμπειρία αλλά και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του κ. Βαλαβάνη ήταν τα στοιχεία που λειτούργησαν καταλυτικά και για τη Berlin Packaging.

«Κάθε φορά που ενωνόμαστε με μια εταιρεία θέλουμε οι ιδιοκτήτες της εταιρεία να συνεχίσουν να είναι ιδιοκτήτες μετά από κάθε συνένωση. Και είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι ο Ηλίας επέλεξε να επενδύσει στη Berlin Packaging και τώρα είναι μέτοχος στον μεγαλύτερο οργανισμό μας» τονίζει ο κ. Golberg.

«Μαθαίνουμε από τη Βαλαβάνης και αυτοί με τη σειρά τους μαθαίνουν από εμάς. Και με το να μοιραζόμαστε ιδέες και βέλτιστες πρακτικές κάνουμε όλο τον όμιλό μας καλύτερο» καταλήγει.