ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Οι φόροι δεν είναι η συνταγή για την ανάπτυξη

Προβόπουλος: Οι φόροι δεν είναι η συνταγή για την ανάπτυξη
Ο Γιώργος Προβόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος της Bulgaria Post Bank Eurobank Ergasias Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 26% και περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων όπως τα ακίνητα έχουν χάσει το 60% της αρχικής αξίας τους, κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

«Πολλά περισσότερα πράγματα έπρεπε να γίνουν που δεν έγιναν. Είναι σαν να έχουμε μπει σε ναρκοπέδιο και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από αυτό» είπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε καταφανώς λάθος την πρόταση που γίνεται από ορισμένους κύκλους, για επιστροφή στη δραχμή, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη περιπέτεια.

«Αν είχαν γίνει διαρθρωτικές αλλαγές η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από την ύφεση μέσα σε 2-3 χρόνια, θα είχε χαθεί το 10-13% του ΑΕΠ, από 26% που έχει χαθεί ήδη, και αυτή τη στιγμή θα είχαμε ανάπτυξη και μεγάλο μέρος της απώλειας του 12-13% του ΑΕΠ θα το είχαμε ανακτήσει», ανέφερε.

Αποκάλυψε ακόμη πως τον Μάιο του 2008 ο πρώην τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και τότε επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου για τη χώρα μας Μπομπ Τραα είχε υπολογίσει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις (το συνολικό χρέος) της Ελλάδος ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ.

«Θυμάμαι τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τραα, ο οποίος είχε σταλεί τότε από το ΔΝΤ να κάνει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία, είχε υπολογίζει ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους της ελληνικής οικονομίας ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ και τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός αν το δημοσίευε. Αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα και κάνανε πως δεν την βλέπανε», είπε ο κ. Προβόπουλος, συμπληρώνοντας πως το 2008 το «αναλογιστικό χρέος» των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.

Ο κ. Προβόπουλος είπε πως ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει και εκτίμησε πως χρειάζεται να διπλασιαστούν οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Χρειάζονται πόροι από το εξωτερικό, αλλά δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για επενδύσεις. Βασική προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις είναι να υπάρχει κλίμα ευνοϊκό και μακροοικονομική ισορροπία», σημείωσε με νόημα.

Στη βάση αυτή χαρακτήρισε λάθος το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται καθώς στηρίζεται κυρίως στους φόρους οι οποίοι όπως είπε οδηγούν σε μειωμένες επενδύσεις και εισοδήματα και τελικά αναπαράγουν ένα φαύλο κύκλο.

«Οι φόροι δεν είναι η συνταγή για την ανάπτυξη», σημείωσε και προσέθεσε: «Οι επενδύσεις χρειάζονται τελείως διαφορετικό κλίμα το οποίο δεν το έχουμε δει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σήμερα», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ