ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την εποπτεία μεγάλων επενδυτικών οίκων αναλαμβάνει η ΕΚΤ

Την εποπτεία μεγάλων επενδυτικών οίκων αναλαμβάνει η ΕΚΤ
AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εποπτεύει πλέον τις μεγαλύτερες και πιο συστημικές επιχειρήσεις επενδύσεων βάσει της νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία ισχύει από τις 26 Ιουνίου 2021.

Αυτές οι εταιρείες επενδύσεων πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για άδεια τραπεζικής και, κατά συνέπεια, θα εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νέο νομικό πλαίσιο στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και κινδύνων.

Οι εταιρείες επενδύσεων που θα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία είναι εκείνες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες αγοράς και επενδυτικής τραπεζικής και επομένως εκτίθενται, με παρόμοιο τρόπο όπως οι τράπεζες, στο πιστωτικό κίνδυνο και στον κίνδυνο αγοράς.

Ειδικότερα, η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει τις εταιρείες συστημικών επενδύσεων ως εκείνες που εμπορεύονται χρηματοοικονομικά μέσα για ίδιο λογαριασμό και έχουν συνολικά assets άνω των 30 δισ. ευρώ.

Αυτές οι εταιρείες επενδύσεων θεωρούνται ότι έχουν σημαντικούς κινδύνους στον ισολογισμό τους.

Το πρώτο σύνολο εταιρειών επενδύσεων που έχουν λάβει τραπεζική άδεια αναμένεται να προστεθούν στον κατάλογο των εποπτευόμενων τραπεζών το δεύτερο εξάμηνο του 2021, και επομένως θα υπόκεινται στον έλεγχο του SSM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ