ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
INTIME

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συγκάλεσε για την προσεχή Τρίτη, 29 Ιουνίου τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Αν και η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ωστόσο στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος κατέδειξαν πως τον Μάιο η πιστωτική επέκταση υποχώρησε με τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα να μειώνονται.

Ειδικότερα, το Μάιο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας υποχώρησε σε 16,6% από 17,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,402 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 4.454 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 11,2% από 10,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 386 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,32 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάιο του 2021, ήταν θετική κατά 2,41 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 5.241 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 72,8% από 81,8% τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2021, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 2,2% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 787 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2021, ήταν θετική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 657 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 894 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 6,4% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 19 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 237 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2021, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 9 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους μειώθηκε σε 3,9% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 77 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 138 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ