ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Νέα εφαρμογή με δορυφορικούς χάρτες για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας

Ακίνητα: Νέα εφαρμογή με δορυφορικούς χάρτες για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στη νέα εφαρμογή που μέσω δορυφορικών χαρτών δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσει ο πολίτης την αντικειμενική αξία του ακινήτου του και την οποία είχε παρουσιάσει αποκλειστικά το CNN Greece προ ημερών, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

«Πλέον θα υπάρχει ένα σύστημα με δορυφορικό χάρτη όπου κάποιος θα μπορεί να μπαίνει μέσα, να βλέπει που είναι το κάθε ακίνητό του, να βλέπει τα βασικά στοιχεία της ζώνης αντικειμενικού προσδιορισμού και να βοηθιέται για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου του. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οπότε και αμέσως μετά θα αρχίσει να είναι διαθέσιμη η εφαρμογή», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η εφαρμογή θα αλλάξει εντελώς την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν σκαριφήματα σε χάρτες που μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει για να δει πού είναι το ακίνητό του και τα στοιχεία που προσδιορίζουν την αντικειμενική του αξία.

Η δοκιμή της εφαρμογής

Το σχετικό ρεπορτάζ στο CNN Greece στις 11 Ιουνίου, αναφερόταν, στη δοκιμή της εφαρμογής που έγινε από τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα συναρμόδια υπουργεία έθεσαν τότε, σε δοκιμαστική φάση, διαδραστικό χάρτη με τις 13.808 τιμές ζώνης, οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της επικράτειας.

Η είσοδος στον χάρτη - πλατφόρμα γίνεται στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/valuemaps/

Να σημειωθεί πως αυξήσεις έχουν επέλθει για μία στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές - ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό. Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, περίπου μία στις πέντε περιοχές (2.860 ζώνες ή 21% του συνόλου) «κερδίζει» μείωση τιμών, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες, που αντιστοιχούν στο 27% των υφιστάμενων ζωνών.

Τι πρέπει να ξέρετε

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη χρήση του χάρτη :

  • Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.
  • Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.
  • Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.
  • Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.
  • Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

Η ΓΓΠΣ επισημαίνει ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. «Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες», σημειώνεται σχετικά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ