Για «δίκαιη αξιολόγηση» μιλούν ΕΕ και Ευρωβουλή
Για μια δίκαιη αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ προϊδεάζουν Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δηλώσεις που έκαναν σήμερα.
Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος θα κλείσει σύντομα, στέλνοντας θετικά μηνύματα στις αγορές εμφανίστηκε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε από την Αθήνα.
«Η εντύπωση που αποκομίσαμε μετά τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ότι οι διαφορές γεφυρώνονται και δεν δικαιολογούνται περαιτέρω καθυστερήσεις», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι, αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής και προσέθεσε ότι «στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του χρέους».
«Ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. Αυτό είναι δυνατόν και είναι και απαραίτητο, καθώς θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και θα έχει απτές συνέπειες στη χαλάρωση των ποσοτικών ελέγχων», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας πολλές φορές έμφαση στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
«Έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος και υπάρχει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε επίσης ο κ. Γκουαλτιέρι και τόνισε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ακολουθήσει έναν ισορροπημένο δρόμο μεταξύ της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Γκουαλτιέρι εξέφρασε την αισιοδοξία του γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση». Αισιοδοξία που προκύπτει και από τη συνάντησή του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, όπως είπε, «μας έδωσε μια θετική εικόνα για τα στοιχεία της οικονομίας» βασιζόμενος κυρίως στα νέα στοιχεία, τα οποία είναι ενθαρρυντικά αν και υπάρχει η κληρονομιά του παρελθόντος, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ανεργία.
Παράλληλα, ο κ. Γκουαλτιέρι υπογράμμισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να τηρήσουν αυτά που συμφωνήθηκαν και η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά «στον αισιόδοξο στόχο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού» και για τα περιθώρια που υπάρχουν για απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για την εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών.
Αυτό που έχει κυρίως πολιτική σημασία, είπε κλείνοντας, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όχι με χάρες ένθεν και ένθεν αλλά με το να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα –και αυτή η εξέλιξη θα δρομολογήσει τη διαδικασία για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και η ποσοτική χαλάρωση θα καταστεί επιτεύξιμος στόχος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Από την πλευρά της Κομισιόν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του Αυγούστου».
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά μέτρα και στους δημοσιονομικούς στόχους, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου απάντησε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η συμφωνία του Αυγούστου «να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, βασισμένη σε μια δίκαιη αξιολόγηση».
Επεσήμανε, επίσης, ότι η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και υπενθύμισε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.