ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων χρεών και μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα ζητά ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων χρεών και μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα ζητά ο  Κλάους Ρέγκλινγκ
AP

Την κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου για δάνειο του 2012, που αφορά στην περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2021 και αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 103,3 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA).

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σχετικά:

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση του πτωχευτικού πλαισίου για να παρέχει στις τράπεζες τα κατάλληλα εργαλεία για τη σημαντική μείωση της αναλογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέδωσαν μια θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις. Η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδας και η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ εφέτος ενθαρρύνουν τα σημάδια για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. Πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω οι προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην εφαρμογή ενός σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ