ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Προς αναμόρφωση το ΤΧΣ - Οι στόχοι του «Ηρακλή ΙΙ»

Ζαββός: Προς αναμόρφωση το ΤΧΣ - Οι στόχοι του «Ηρακλή ΙΙ»

«Με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης, και παρά τις δυσκολίες, ειδικά αυτές που προέκυψαν από την πρωτόγνωρη πανδημική κρίση, είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε επιτυχώς να προωθήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές για την ανάταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Αναφερόμενος στην κορυφαία εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε στο τραπεζικό σύστημα, το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής», ο κ. Ζαββός το χαρακτήρισε game changer, με ευρεία αποδοχή από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τους διεθνείς επενδυτές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως είπε, ο «Ηρακλής», που βασίζεται στη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών, χωρίς να επιβαρύνει στο ελάχιστο τον Έλληνα φορολογούμενο, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών κατά 32 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, και έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση επεκτείνει το Σχήμα, σηματοδοτώντας με την παράταση του «Ηρακλή» την αποφασιστικότητά της να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αποτελεί την κύρια «μηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Το νομοσχέδιο για την παράταση του «Ηρακλή», συζητείται στη Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του. Χάρη στον «Ηρακλή ΙΙ» όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2022, και κάποιες θα επιτύχουν τον στόχο ήδη από φέτος.

«Είναι ύψιστης σημασίας για τις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν ικανοποιητικά τον ρόλο τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», σημείωσε.

Ο κ. Ζαββός πρόσθεσε ότι ο «Ηρακλής» άνοιξε τον δρόμο για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές και αυτές μπόρεσαν να ενισχύσουν τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και με ομολογιακές εκδόσεις.

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι οι τράπεζες θα είναι τώρα σε θέση να συμβάλουν σε ένα διπλό μετασχηματισμό: τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων των ίδιων των τραπεζών.

«Με τον «Ηρακλή», το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα γυρίσει σελίδα και θα μπορεί να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία τη μετά την πανδημία εποχή. Η πλήρης ανάταξη του τραπεζικού συστήματος θα είναι καταλύτης για την απόκτηση υψηλότερης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Για τον λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι ο «Ηρακλής»είναι ένα από τα τρία προαπαιτούμενα, προκειμένου η Ελλάδα να πραγματοποιήσει το άλμα δεκαετίας», είπε ο κ. Ζαββός.

Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε επίσης στην αναμόρφωση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ενισχυθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στις οποίες έχει συμμετοχή το ΤΧΣ, να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του παρελθόντος και οι τράπεζες να μπορέσουν να αναπτύξουν με αυτοπεποίθηση τα επιχειρηματικά τους πλάνα. «Το κάνουμε αυτό προσελκύοντας επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι θα βάλουν φρέσκα κεφάλαια. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η σταδιακή έξοδος του Δημοσίου από την κεφαλαιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να το καταστήσει ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κανάλι για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) στην πραγματική οικονομία.

«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη ώστε η χώρα να επωφεληθεί από τα άνω των 30 δισ. ευρώ κεφάλαια στήριξης του RRF, και αθροιστικά τα περισσότερα από 80 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το τέλος του 2027 και μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν και όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται κατά την επόμενη πενταετία», είπε ο κ. Ζαββός.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο που θα ωφελήσει κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Όπως είπε, σαράντα χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ευρωπαϊκοί κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν και μας δίνεται ξανά, ίσως για τελευταία φορά, η ευκαιρία να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Είναι το κρίσιμο ραντεβού της δεκαετίας. Οι επιδόσεις μας θα είναι μετρήσιμες. Ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας είναι επίσης μια αναγκαία προϋπόθεση, έτσι ώστε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι περισσότεροι από τους νέους που έφυγαν στην κρίση ψάχνοντας για δουλειά και ευκαιρίες στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στη χώρα τους. Πρέπει και μπορούμε να αναστρέψουμε το brain drain», τόνισε.

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε ως εξίσου σημαντική προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας στη μετά-Covid περίοδο την ανάπτυξη μιας δυναμικής και εξωστρεφούς ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία θα μπορεί να αποκτήσει και περιφερειακό ρόλο.

«Το τραπεζικό σύστημα και οι κεφαλαιαγορές είναι οι δύο δυνητικές “τούρμπο” μηχανές της οικονομίας, πολύτιμες για την άντληση κεφαλαίων. Το σχέδιό μας είναι να εκσυγχρονίσουμε την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο θεσμικά, όσο και με την παροχή κινήτρων. Έχουμε ήδη θεσπίσει τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με έμφαση στη βιώσιμη χρηματοδότηση και στην ψηφιοποίηση. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε περιλαμβάνουν και την ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας της, ώστε η ελληνική κεφαλαιαγορά να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών», κατέληξε ο κ. Ζαββός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ