ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ καλούν ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδια για ψηφιακό φόρο - Στο Eurogroup η Τζάνετ Γέλεν τη Δευτέρα

ΗΠΑ καλούν ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδια για ψηφιακό φόρο - Στο Eurogroup η Τζάνετ Γέλεν τη Δευτέρα
AP Photo/Luca Bruno

Να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να παραστεί στις εργασίες της συνόδου του Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Κυριακή, από τη Βενετία, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, η Τζάνετ Γέλεν επισήμανε ότι αυτού του είδους ο φόρος που θεσπίστηκε από ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται ότι «εισάγει διακρίσεις σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων».

«Εναπόκειται επομένως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν» δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να επωφεληθούν της συνόδου του Eurogroup για να «καθησυχάσουν» τις ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο ψηφιακού φόρου που θέλει να θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάκαμψης της Ένωσης, είχε δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί της, να την καθησυχάσουμε, να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Αμερικανών και να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες με την Τζάνετ Γέλεν.

Όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Γαλλία έχει θεσπίσει έναν ψηφιακό φόρο, όμως έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει μόλις τεθεί σε ισχύ συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Το 2022 οι αλλαγές στη φορολόγηση των πολυεθνικών

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, η Τζάνετ Γέλεν ανέφερε πως ο νέος μηχανισμός που θα επιτρέψει περισσότερες χώρες να φορολογούν μεγάλες, πολύ κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες μπορεί να μην είναι έτοιμος για εξέταση από τους νομοθέτες έως την άνοιξη του 2022.

Η Γέλεν διευκρίνισε σχετικά ότι ο «πυλώνας 1» του ΟΟΣΑ, ο οποίος έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές στις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους, ακολουθεί «λίγο βραδύτερο ρυθμό» συγκριτικά με τον «πυλώνα 2», που αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών, στο πλαίσιο της συμφωνίας-ορόσημο για τη φορολόγηση των εταιρειών μεταξύ 132 χωρών.

Η συμφωνία για την φορολόγηση των πολυεθνικών που συνήφθη την 1η Ιουλίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -και η οποία εγκρίθηκε χθες, Σάββατο, από την G20- «καλεί τις χώρες να δεχθούν να καταργήσουν τους υπάρχοντες ψηφιακούς φόρους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μεροληπτικούς και να απέχουν από την υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων στο μέλλον», σημείωσε η Γέλεν.

Διαβάστε επίσης

H G20 επισφράγισε την ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τον οικονομικό κίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα

Παράλληλα, η ίδια δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν πολύ» όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού και για άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν «να απειλήσουν» την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Ανησυχούμε πολύ όσον αφορά το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και άλλα παραλλαγμένα στελέχη που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να απειλήσουν την ανάκαμψη. Βρισκόμαστε σε μια συνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, αυτό που συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επηρεάζει όλες τις άλλες χώρες» επισήμανε.

«Τα παραλλαγμένα στελέχη αντιπροσωπεύουν μια απειλή για όλον τον κόσμο» υπογράμμισε και ζήτησε να «εργαστούμε από κοινού για να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού και να έχουμε στόχο να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού το ερχόμενο έτος».

Στο θέμα των εμβολίων «οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» σημείωσε.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 που συνεδρίασαν στη Βενετία προειδοποίησαν ότι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης

G20: Κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ