Το Εcofin ανοίγει σήμερα το δρόμο για εκταμιεύσεις 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα το 2021
Αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα σηματοδοτεί η τελική έγκριση που δίνει σήμερα το Εcofin στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ. ευρώ.
Το «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται μεταξύ των 12 Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου, στο οποίο εκτός από τον Χρήστο Σταϊκούρα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Για την Αθήνα, ο στόχος είναι τώρα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, να κατατεθούν στη Βουλή για να έρθει ακόμα και εντός του Ιουλίου η προκαταβολή των περίπου 4 δισ. ευρώ. Εφόσον ικανοποιηθούν τα ορόσημα του τρίτου τριμήνου του 2021, θα εκταμιευθούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτουμένων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων τριών στο σκέλος των δανείων έως το τέλος του 2022, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε χρόνο θα έρχονται στη χώρα 3,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις σε δύο ισόποσες δόσεις, μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς, ενώ στα τέλη του έτους η χώρα θα παίρνει μία επιπλέον δόση από τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Στις αρχές κάθε έτους η χώρα δεν θα λαμβάνει κονδύλια, αλλά θα πορεύεται και θα εκτελεί έργα και μεταρρυθμίσεις με όσα έλαβε εκ των προτέρων. Πληρωμές δόσεων θα έρχονται από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο και μετά, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος.
Με αυτή τη διαδικασία θα χρηματοδοτηθούν το επόμενο έτος έργα και δράσεις με 5,3 δισ. ευρώ, ως άμεσες επιχορηγήσεις, αλλά και δάνεια από την ΕΕ.
Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για διακεκριμένες κλοπές - Ανήλικος ο ένας από τους δύο δράστες
15:17
Πού οφείλονται οι συνεχείς βροχές σε Νότια Ευρώπη και Ελλάδα - Ο ρόλος του αεροχειμάρρου (χάρτες)
15:16
e-ΕΦΚΑ: Eκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες από σήμερα μέχρι την Κυριακή
15:08
Αύξηση έως 120 ευρώ τον μήνα για 5.500 απόστρατους - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι
15:02