ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα;
Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου

Να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ από 3,5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα ή εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον να περιορισθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ζητά το ΔΝΤ από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τον αποκαλυπτικό διάλογο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου που διέρρευσε στο Wikileaks.

Ο διάλογος καθιστά ακόμη πιο ευκρινές αυτό που ζητούσε ο Πόλ Τόμσεν στη γνωστή ανάρτηση που είχε κάνει στο Blog του και στην οποία ξεκαθάριζε πως είτε η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, είτε οι εταίροι της στην Ευρώπη να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Από το διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου προκύπτει πως το ΔΝΤ φαίνεται να αμφιβάλει για την δυνατότητα της κυβέρνησης να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, αλλά και για τη χρησιμότητα των μέτρων αυτών, δεδομένων των αντιδράσεων και της κοινωνικής κόπωσης, που μάλιστα επικαλείται η κ. Βελκουλέσκου αναφερόμενη στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Αντί αυτού ξεκαθαρίζεται πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 θα έπρεπε να αναθεωρηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποδώσουν περισσότερο από αυτό. Ωστόσο, μια τέτοια αναθεώρηση θα σήμαινε πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα έπρεπε να καλύψει την απόσταση 2% που θα προέκυπτε από την αλλαγή αυτή, (από το 3,5% στο 1,5%), μέσω μεγαλύτερης και εμπροστοβαρούς ελάφρυνση χρέους .

Αναγνωρίζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αδυναμία της ευρωζώνης να κάνει κάτι τέτοιο, το ΔΝΤ εμφανίζεται – από αυτά που λέει ο Πόλ Τόμσεν – διατεθειμένο να δεχθεί στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 στο 2,5% του ΑΕΠ, αρκεί να ληφθούν πειστικά μέτρα από την ελληνική πλευρά και όχι παρεμβάσεις «Μίκυ Μάους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – κάτι που δείχνει πως ΕΕ και Ελλάδα συζητούν κατά το ΔΝΤ μέτρα αμφίβολης ποιότητας-.

Πάντως, το Ταμείο παραδέχεται πως η ελληνική πλευρά έχει κινηθεί σε φορολογία και ασφαλιστικό , καταθέτοντας προτάσεις οι οποίες αν και αποτελούν πρόοδο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανές να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η διαρροή στο Wikileaks

Η διαρροή του εγγράφου της απομαγνητοφωνημένης τηλεδιάσκεψης των στελεχών του ΔΝΤ γίνεται σε ένα κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης και γεννά ερωτηματικά.

Πρώτα από όλα η διαρροή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΔΝΤ καθώς δείχνει πως α) δεν θα δεχθεί να συμπράξει στους συμβιβασμούς της ΕΕ, β) ότι ζητά πιο βιώσιμους και ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, γ) ότι θέλει να υπάρξουν άμεσα συζητήσεις για το χρέος ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές σχετιζόμενες με το προσφυγικό και το Brexit, δ) ότι όσο καθυστερούν οι οριστικές αποφάσεις αυτό αυξάνει τους κινδύνους για την Ελλάδα και ε) ότι είναι πλέον απόφαση της ευρωζώνης το εάν θα το κρατήσει στο πρόγραμμα ή όχι, δεδομένου ότι το Ταμείο δεν θα αναλάβει ευθύνες για επιλογές που έγιναν από την ίδια την ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η διαρροή στο Wikileaks αναμένεται να επιταχύνει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες πλέον τίθενται σε διαφορετική βάση εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ειδικά όταν οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου φέρονται να αμφισβητούν ανοικτά τις προθέσεις των Ευρωπαίων για το θέμα.

Τέλος, με τη διαρροή του Wikileaks πέφτουν και οι γέφυρες ΔΝΤ- Γερμανίας με τον Πόλ Τόμσεν να ξεκαθαρίζει στην γερμανική ηγεσία και την ίδια την Μέρκελ πώς είτε θα απεμπλέξει τα ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή θα δώσει στην Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που απαιτείται.

Τα περιγραφόμενα στο διάλογο των Πόλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου δεν περιλαμβάνουν αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση και θα μπορούσε κανείς να πει πως ο προβληματισμός του ΔΝΤ δεν αφορά στην κυβέρνηση, αλλά αποκλειστικά στη στάση των Ευρωπαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ