ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Avramar: Πενταετές δυναμικό πλάνο ανάπτυξης και νέες επενδύσεις

Avramar: Πενταετές δυναμικό πλάνο ανάπτυξης και νέες επενδύσεις

Πενταετές πλάνο ανάπτυξής του που προβλέπει υψηλές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρους καθετοποιημένης και ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας, η οποία ακολουθεί τη λογική «από το γόνο στο πιάτο» υλοποιεί η AVRAMAR.

Το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας εξασφαλίζει την πλήρη ιχνηλάτηση των προϊόντων της AVRAMAR, τόσο για τους πελάτες της όσο και για τον τελικό καταναλωτή, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η θετική μακροπρόθεσμη τάση που αφορά στην κατανάλωση ψαριών ως μέρος μιας υγειούς και ισορροπημένης διατροφής.

Σημειώνεται πως ο όμιλος έχει φέρει τέσσερις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, Ανδρομέδα, Σελόντα, Νηρέα και Περσέα, κάτω από την ίδια στέγη, συνθέτοντας έτσι όχι μόνο μοναδική τεχνογνωσία και τις καλύτερες πρακτικές από κάθε εταιρεία, αλλά και τις δύο μεγαλύτερες αγορές στη Μεσόγειο, Ελλάδα και Ισπανία.

Η εταιρεία ενισχύει και τον πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης με αυτόνομη παραγωγή τροφής, καθώς δίνει ιδιαίτερη σημασία στα συστατικά τροφής των ψαριών και στον πλήρη έλεγχό τους.

Ταυτόχρονα ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης μεγαλύτερων και πιο αποδοτικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ επενδύει τόσο στα βασικά, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού ασφαλείας όσο και στη μελλοντική του εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η εξωστρέφεια, η ανάλυση και η κατανόηση των αγορών που στοχεύει ο όμιλος οδήγησαν και στη στρατηγική επέκτασης της εκτροφής σε νέα είδη, που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το μεσογειακό μενού, πέραν από τα δύο δημοφιλή είδη, τσιπούρα και λαβράκι, όπως είναι ο κρανιός και το φαγκρί.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η προώθηση και η κυκλοφορία νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα κάνουν την κατανάλωση πιο εύκολη και εύχρηστη, όπως για παράδειγμα ψάρια ολόκληρα ή φιλεταρισμένα χωρίς κόκκαλα, έτοιμα για μαγείρεμα σε μοντέρνες και εύχρηστες συσκευασίες και έτοιμα γεύματα με συνταγές που θα φέρουν τη Μεσόγειο στα τραπέζια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε ο κ. Alex Myers, Group CEO της AVRAMAR στο πλαίσιο του 4th InvestGR Forum 2021: Reforming the Greek Economy, ενώ η Ελλάδα, για σειρά ετών κατείχε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει πληγεί και να πασχίζει για τη βιωσιμότητά του.

Πρόσθεσε ότι η ενασχόληση με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας απαιτεί πολύ μεράκι και τεχνογνωσία και κυρίως την ικανότητα διαχείρισης μιας μοναδικής ιδιαιτερότητας, ενός προϊόντος που ενώ χρειάζεται αρκετό χρόνο (1,5-2 έτη) για να αναπτυχθεί, απαιτεί να βρεθεί στο πιάτο του καταναλωτή, φρέσκο, εντός ενός εξαιρετικά σύντομου χρονικού διαστήματος.

Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα δημιουργεί απαιτήσεις και σε επίπεδο ρευστότητας, ενισχύοντας τους οικονομικούς περιορισμούς και τις δυσκολίες του κλάδου. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός εντός και εκτός Ευρώπης γίνεται ολοένα ισχυρότερος, ειδικότερα από χώρες όπως η Τουρκία, με συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές και αποδοτικότερους τρόπους παραγωγής και λειτουργίας καθώς και δυνατότητας πίεσης τιμών.

Ο κ. Myers δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσωπικό της εταιρείας, που ξεπερνά τους 2300 εργαζομένους, εκ των οποίων 80% βρίσκονται στην Ελλάδα και 20% στην Ισπανία, και την πάγια δέσμευση της εταιρείας για την υποστήριξη και ανάπτυξη του προσωπικού της, αλλά και των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται, χτίζοντας ένα περιβάλλον που θα είναι υγιές και βιώσιμο για όλους.

Κλείνοντας ο κ. Myers ανέφερε ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια θα είναι και πάλι στο τιμόνι των διεθνών εξελίξεων του κλάδου, όπως της αξίζει διότι διαθέτει ένα υγιές προϊόν που ο κόσμος έχει ανάγκη, ωστόσο, απαιτείται σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί και ιδιαίτερα ο όμιλος, έχει ακόμη μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει, καθώς βρίσκεται ακόμη στην αρχή του ενοποιημένου σχήματος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι το πενταετές πλάνο ανάπτυξης θα έχει την πλήρη στήριξη και τη συνεργασία του ευρύτερου θεσμικού συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ