ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά μετρητών με «καπέλο» έως 10%

Αγορά μετρητών με «καπέλο» έως 10%

Στην εκμετάλλευση των capital controls για να κερδοσκοπούν προχωρούν επιτήδειοι που έχουν δημιουργήσει μια ιδιότυπη «σκιώδη» αγορά μετρητών, στην οποία ο πελάτης πληρώνει διατραπεζικά τον προμηθευτή του για να πάρει μετρητά, καταβάλλοντας προμήθεια από 5% έως 10%.

Η επίσημη εξήγηση για να δικαιολογείται το «καπέλο» αυτό είναι πως η προμήθεια που πληρώνεται καλύπτει τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων.

Έτσι, για να πάρει κάποιος στα χέρια του μετρητά, π.χ., 3.000 ευρώ, μεταφέρει διατραπεζικά από τις καταθέσεις του 3.150 ευρώ εάν το καπέλο είναι 5% και 3.300 ευρώ εάν το καπέλο είναι 10%.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί πως από τις 3 Μαρτίου έγινε νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Βάσει του νομοσχεδίου αυτού, το ανώτατο όριο προστασίας κατάθεσης για τον εκάστοτε πελάτη και ανεξάρτητα από τους λογαριασμούς που διατηρεί και σε πόσες τράπεζες, είναι 100.000 ευρώ και η αποζημίωση θα δίνεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), εντός επτά ημερών από την εκκαθάριση της τράπεζας.

Τραπεζικές πηγές που επιβεβαιώνουν τις σχετικές πρακτικές και τη «σκιώδη» αγορά μετρητών αναφέρουν πως για όσο διατηρούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένει χαμηλή, οι εν λόγω επιτήδειοι θα κάνουν χρυσές δουλειές.

Στην περίπτωση της Κύπρου χρειάστηκε να περάσουν 25 μήνες προκειμένου να αρθούν τα capital controls. Στην Ελλάδα ήδη βρισκόμαστε στους 10 μήνες σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών και όλα δείχνουν πως πιθανότητα θα φτάσουμε και εμείς στους 25 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ