Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δεν αποκλείεται παράταση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου
Η πανδημία, οι θερινές διακοπές, αλλά και ο τεράστιος όγκος εργασίας των λογιστών και των φοροτεχνικών έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί έως σήμερα μόλις το 50% των δηλώσεων.
Σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 3,6 εκατομμύρια δηλώσεις. Δηλαδή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 3 εκατομμύρια δηλώσεις.

Στη βάση αυτή, είναι δεδομένο ότι μέσα στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως το τέλος Ιουλίου δεν υπάρχει χρόνος για την εμπρόθεσμη υποβολή των εν λόγω δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν πως σε ημερήσια βάση θα έπρεπε να υποβάλλονται 230.000 δηλώσεις.
Πρέπει να αναφερθεί πως τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 3%. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και πληρώσουν σε δόσεις το φόρο τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε οκτώ δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2022.
Καθώς, πολλοί όμως δεν θα προλάβουν την πρώτη προθεσμία που λήγει στα τέλη Ιουλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τις δηλώσεις έως τις 27 Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει για τις επόμενες 39 ημέρες να υποβάλλονται περίπου 77.000 δηλώσεις. Μπορεί ο στόχος να ακούγεται είναι εφικτός, αλλά η εμπειρία δείχνει πως ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων τον Αύγουστο δεν ξεπερνά ημερησίως τις 35.000 δηλώσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία φέρνουν πιο κοντά την ικανοποίηση του αιτήματος λογιστών και φοροτεχνικών για παράταση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν χωρίς περιπλοκές, καθώς θα συνεπαγόταν πως μερίδια φορολογουμένων θα κατέβαλε στις 30 Σεπτεμβρίου τρεις δόσεις τους φόρου εισοδήματος (Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου).
Μια ακόμη περιπλοκή έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα έπρεπε αναγκαστικά να μετατεθεί. Και αυτό το σενάριο θα συνεπαγόταν πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε λιγότερες δόσεις.
Πώς το μοναδικό ξενοδοχείο με Michelin Key στη βόρεια Ελλάδα επανεφευρίσκει την αστική αβρότητα
09:30
ΗΠΑ: Περίπου 130.000 κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο στο σκοτάδι από διακοπή ρεύματος
09:19
Βενεζουέλα: Καταδικάζει την «κλοπή» δεύτερου πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ
09:09
Forest City: Η οικολογική πόλη των 100 δισ. δολαρίων στη Μαλαισία που κατέληξε πόλη-φάντασμα
09:00