ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» σε επικουρικές και εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό

«Μαχαίρι» σε επικουρικές και εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό
Διαμαρτυρία συνταξιούχων (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι παράμετροι του νέου ασφαλιστικού αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας στις συναντήσεις που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μειώσεις φαίνεται πως θα αφορούν μόνο συντάξεις των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές η μείωση θα γίνεται μόνο στο τμήμα της επικουρικής σύνταξης, διατηρώντας το ύψος της κύριας ως έχει. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα για τον συνταξιούχο θα είναι μείωση του ποσού που ελάμβανε κάθε μήνα. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων αναμένεται να επηρεάσει συντάξεις από 170 ευρώ και άνω και θα ξεκινά από ποσοστό 2% και θα φθάνει ως 40%.

Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει για την αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και τα μερίσματα. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει αύξηση 1,5% συνολικά σε εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, κάτι που αναμένεται να περάσει παρά τις αντιδράσεις του ΔΝΤ. Μειώσεις 10%-20% αναμένονται στα εφάπαξ βοηθήματα, ενώ τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων του Δημοσίου αναμένεται να μειωθούν σε ποσοστά άνω του 30%.

Αλλά και για το ύψος της εθνικής σύνταξης φαίνεται πως θα υπάρξει σύγκληση στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος και για όσους αποχωρούν με 15-20 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 15 έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 345,6 ευρώ, δηλαδή με μείωση 10%.

Η μείωση προσδιορίζεται στο 2% κατ' έτος που υπολείπεται από το όριο των 20 ετών, οπότε αποδίδεται το σύνολο της εθνικής σύνταξης. Έτσι από τα 15 ως τα 19 έτη ασφάλισης το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται στα 15 έτη 345,6 ευρώ, στα 16 έτη 353,2 ευρώ, στα 17 έτη 361 ευρώ, στα 18 έτη 368,6 ευρώ και στα 19 έτη 376,3 ευρώ.

Διαφωνίες υπάρχουν για το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη. Οι θεσμοί προτείνουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με το ελληνικό σχέδιο για το διάστημα ως τα 24 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται από 1,29% σε 1,31% μεταξύ 25 και 27 ετών, ενώ διατηρείται στο 0,9% στα 18 χρόνια και στο 1,04% στα 21 χρόνια. Ως κίνητρο για παραμονή στην εργασία το 2% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο για τα 40 έτη ασφάλισης αυξάνεται και διαμορφώνεται σε 2,2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ